Kapcsolódó alrendszer

Okos emberek

Arduino (nyílt forráskódú elektronikai platform)

Az Arduino egy nyílt forráskódú elektronikai platform, könnyen használható hardverekkel és szoftverekkel. Segítségével könnyen létrehozható bármilyen interaktív elektronikai eszközön alapuló projekt. Az Arduino Board segítségével a környezetből különböző szenzorokon keresztül érkező adatok alapján irányítható bármilyen árammal működő berendezés – képes kontrollálni a világítást, valamint akármilyen motort vagy indító szerkezetet. Segítségével „okossá” tehetők az egyszerűbb elektronikai eszközök.

GitHub (nyílt forráskódú informatikai platform)

A GitHub egy open-source projektek publikálására kifejlesztett platform. Egyrészt közösségi felület, másrészt hosting rendszer a nyílt forráskódnál létfontosságú verziókövetővel. A hagyományos, gépelt utasítások alapján működő Githez képest a GitHub egy webalapú grafikai felhasználói felületet biztosít a könnyebb kezelés érdekében, valamint mobil eszközökre is integrálható a verziókezelő rendszere. Segítségével könnyen kontrollálható a fájlokhoz való hozzáférés, a feladatok menedzselése, a fájlkódolási hibák követése.

FIWARE (nyílt forráskódú informatikai platform)

FIWARE egy nyílt kezdeményezés, amelynek célja, hogy létrehozzon egy fenntartható rendszert az infokommunikációs technológiák integrációjából adódó újabb digitalizációs hullám adta lehetőségek kiaknázására. A rendszer öt legfőbb programja: FIWARE Platform – egyszerű, jól működő, nyílvánosan hozzáférhető alkalmazásprogramozói felületeket (API) biztosít, egyszerűsítve az okos alkalmazások fejlesztését minden szektorban.

Smart Citizen Kit (Okos városlakó készlet)

A Smart Citizen Kit a lakosok levegőminőség iránti aggodalmából nőtte ki magát. Azonban nemcsak egy egyszerű mérőeszköz, hanem a városlakók aktív részvételére építő mérőrendszer. A műszer méri a levegő nedvességtartalmát, hőmérsékletét, szén-monoxid és nitrogén-dioxid szintjét, a fény intenzitását és a zajszintet. A műszert a városlakók bárhol kirakhatják – lakásuknál, munkahelyüknél – az eszköz pedig internetkapcsolatukon keresztül küldi el az adatokat a weboldalra.

Smart Citizen (Okos városlakó)

A Smart Citizen egy olyan platform, amely közösségi részvételre ösztönzi a városlakókat. Összekötve az adatokat, a tudást és az embereket, a cél egy olyan közösségi csomópont létrehozása, amely termékeny és nyitott útmutatással szolgál, biztosítja a szükséges eszközöket, majd segít a városlakóknak, hogy együtt építsék a városukat. A projekt alapjai a geolokáció, az internet, az ingyenes eszközök és szoftverek az adatgyűjtéshez és megosztáshoz (Smart Citizen Kit, RESTful api, Mobile App és az online közösség), a továbbiakban pedig a különböző tárgyak létrehozása ezekre alapozva.

Moodle (digitális oktatási platform)

A Moodle egy nyílt forráskódú oktatási platform, amelyet oktatók, adminisztrátorok és tanulni vágyók számára terveztek. Ez egy integrált és biztonságos rendszer, mellyel személyre szabott tanulási környezet és módszer dolgozható ki. A szoftvercsomag mellé a használat elsajátítását segítő asszisztenciaszolgálatot is biztosít a fejlesztő cég.

edX (digitális oktatási platform)

Az edX egy nonprofit szervezet, amely a legmagasabb színvonalú oktatás terjesztését tűzte ki célul. Nyílt forráskódú online tanulási platformot épít, és üzemeltet egy weboldalt az online kurzusok számára. Itt egyrészt hivatalos egyetemi kurzusok, valamint egyéb online leckék és tanfolyamok is elérhetők, nem csak beiratkozott egyetemi hallgatók, de bárki más számára, aki rendelkezik internetes hozzáféréssel. A platform különböző, a tanulás és tanítás fejlesztésével, módszerek elemzésével kapcsolatos kutatásokban is részt vesz, illetve kezdeményez ilyen programokat.

Coursera (digitális oktatási platform)

A Coursera alkalmazásán keresztül a világ legjobb egyetemeinek, intézeteinek online kurzusaihoz férhetnek hozzá a felhasználók. A tanulási folyamat során születő munkákat egymás között értékelik a résztvevők, tovább mélyítve saját tudásukat a témában. A partneregyetemek számára nyitott a lehetőség az alkalmazáson keresztül, hogy saját hallgatóik részére online tananyagot fejlesszenek, korszerűbb tanulási módszereket biztosítsanak.