Kapcsolódó alrendszer

Okos emberek

Enni adok ételdobozok

Az ételdoboz ötlete nem az egyesületé, már évek óta jelen van az országban, azonban szerették volna a helyi embereknek is elérhetővé tenni ezt a kezdeményezést. Az Enni adok ételdoboz egy 65x59x39 cm-es szekrény, amely műanyagból készült fém megerősítésekkel. A szekrény vízálló és UV védett anyagból készült. Minden dobozhoz tartozik egy önkéntes csapat. A csapat naponta legalább egyszer, melegebb időjárás esetén naponta többször is látogatja a dobozt, ellenőrzi a benne lévő élelmiszereket, ételeket. Az önkéntesek naponta takarítják is a dobozokat!

Kolorcity Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata helyi civil szervezetekkel, vállalkozásokkal, illetve önkormányzati társaságokkal, intézményekkel partnerségben az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatásával egy helyi közösségépítő, közösségfejlesztő programot valósít meg.

Városi gazdálkodás és kertészkedés

Bécs városa 2010 óta támogatja „kertészkedjünk együtt” nevű projekt keretében a szomszédsági és közösségi kertészkedést. A projektben óvodás és iskolás csoportok is részt vesznek. A közösségi kertészkedésnek köszönhetően a bécsi városlakók egyre gyakrabban ragadnak kerti szerszámokat és önállóan kertészkednek. Értékes, személyes tapasztalatokat szereznek az élelmiszerek termeléséről, miközben erős közösséggé kovácsolódnak. A kertek esztétikusak, kedvezően hatnak a városképre és növelik a városi zöldterületek mennyiségét.

Participatív bécsi közösségek

A projekt több mint 300 közösségi tervezésű projektet  és több tucat önkéntes eseményt foglal magában. A programok minden hónapban a bécsi önkéntes közösség  folyamatosan frissülő adatbázisában megtekinthetőek. Az adatok  kereshetők módszerek, témák és körzetek szerint is. Az események a közösségi oldalakon, facebookon és twitteren is  meghirdetésre kerülnek. A Participatív Bécsi közösség  fókusza ,  olyan önkéntes projektekre illetve közös kertek, parkok, utak megtervezésére helyeződik, amelyeket kifejezetten tizenévesek és gyermekek készítenek.

Közösségi mezőgazdaság

Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.  A közösségi gazdaságok és a bevásárló közösségek a gyakorlatba ültetik át a fenntartható élelmiszerfogyasztás alapelveit. Mivel környezetkímélő technológiát alkalmaznak, a fogyasztók jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszerhez jutnak, így csökken a környezetterhelésük.

Casserole Club (közösségi ételosztás)

A Casserole Club egy közösség szervezte ételfutár szolgálat. Segítségével az extra adagot főző városlakók eljuttathatják a felesleges ételt a közelükben lakó rászorulóknak vagy időhiányban szenvedő szomszédaiknak. A tagok megvendégelhetik egymást, több ember rávehető a főzésre, és több emberhez jut el friss, egészséges házi koszt, miközben erősödnek a szomszédsági kapcsolatok.

Yummber (közösségi étkeztetési szolgáltatás)

A Yummber egy olyan közösségi rendszer, amelyben az otthonukban főző, és ételeit másokkal megosztani hajlandó háziaknak kínál kiegészítő jövedelmet – és a városban a régi-új ízeket kereső embereknek ajánl olyan konyhákat, lakásokat, ahol – remélhetőleg – barátságos környezetben reggelizhetnek, ebédelhetnek vagy vacsorázhatnak. A Yummber a rendszert biztosítja, összekötj az embereket földrajzilag, továbbá biztonságos fizetési metódust tesz lehetővé.

Wi-Free (közösségi wifi-szolgáltatás)

UPC telekommunikációs szolgáltató cég Wi-Free szolgáltatásának köszönhetően a kábelinternetes, a UPC Mobilos, valamint a UPC Mobilinternetes ügyfelek már otthonukon kívül is szabadon netezhetnek az ország számos pontján. A kábelnetes háztartásokba kihelyezett eszközök által alkotott, vezeték nélküli hálózat biztonságos, és teljesen független az ügyfelek saját, otthoni wifi-hálózatától.

Fon (közösségi wifi-szolgáltatás)

A rendszer lényege, hogy a felhasználó saját wifihálózatának megosztásával jogosulttá válik a további felhasználók szintén megosztott hálózatának használatára, miközben együtt létrehoznak egy közösségi wifi-szolgáltatást. A szolgáltatás működtetéséhez egy speciális, Fon Spot nevű készülék beszerzése szükséges, amely két különböző wifi-jelet sugároz – egyik a felhasználó privát hálózata, a másik pedig egy megosztott hálózat része, amelyre szabadon csatlakozhat a többi felhasználó és vendég.

Zaarly (közösségi házimunka közvetítés)

Az alkalmazás segítségével a felhasználók a ház körüli munkákat menedzselhetik. A rendszerben regisztrált helyi kis szolgáltatócégekkel az alkalmazás felületén keresztül lehet kapcsolatba lépni, az online naptár segítségével megszervezhető a ház körüli munka, a beépített csevegő alkalmazáson keresztül bonyolítható a kommunikáció, a felhasználói felületen keresztül pedig biztonságosan kiegyenlíthető a számla. Az elvégzett szolgáltatás minősítésével a nem megfelelő szolgáltatást végző cégek és vállalkozók kiszűrhetők.