Kapcsolódó alrendszer

Okos emberek

Tirana a gyermekbarát város

Albániában az emberek számára a legnagyobb értéket a gyermekek képviselik. Ezt a tényt figyelembe véve Tirana önkormányzata kiemelt témaként kezeli a jövő nemzedék fontosságát. Olyan projekteket hoztak létre, amelyek a gyermekek számára közvetlen betekintést nyújthatnak a város működésébe. Megalapították a gyermekek önkormányzatát, napi nyitvatartási időt szánnak külön a fiataloknak, és ebben az időben különböző osztályok jöhetnek, hogy beszélgethessenek a polgármesterrel vagy valamelyik önkormányzati vezetővel.

Bee Path - Ljubljanai városi méhészet

Ljubljana önkormányzata fontosnak tartja a méhek jelenlétét a város hosszú távú fenntarthatósága szempontjából, ezért 2015-ben elindították a 'Bee Path' projektet, amely áltla minden korosztály megértheti a méhek jelentőségét, felfedezhetik a mézben rejlő lehetőségeket a mindennapi táplálkozásban, és többet megtudhatnak a városi méhészet kultúrájáról.

Kolorcity Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata helyi civil szervezetekkel, vállalkozásokkal, illetve önkormányzati társaságokkal, intézményekkel partnerségben az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatásával egy helyi közösségépítő, közösségfejlesztő programot valósít meg.

Városi gazdálkodás és kertészkedés

Bécs városa 2010 óta támogatja „kertészkedjünk együtt” nevű projekt keretében a szomszédsági és közösségi kertészkedést. A projektben óvodás és iskolás csoportok is részt vesznek. A közösségi kertészkedésnek köszönhetően a bécsi városlakók egyre gyakrabban ragadnak kerti szerszámokat és önállóan kertészkednek. Értékes, személyes tapasztalatokat szereznek az élelmiszerek termeléséről, miközben erős közösséggé kovácsolódnak. A kertek esztétikusak, kedvezően hatnak a városképre és növelik a városi zöldterületek mennyiségét.

Participatív bécsi közösségek

A projekt több mint 300 közösségi tervezésű projektet  és több tucat önkéntes eseményt foglal magában. A programok minden hónapban a bécsi önkéntes közösség  folyamatosan frissülő adatbázisában megtekinthetőek. Az adatok  kereshetők módszerek, témák és körzetek szerint is. Az események a közösségi oldalakon, facebookon és twitteren is  meghirdetésre kerülnek. A Participatív Bécsi közösség  fókusza ,  olyan önkéntes projektekre illetve közös kertek, parkok, utak megtervezésére helyeződik, amelyeket kifejezetten tizenévesek és gyermekek készítenek.

Madrid, dönts!

Madrid városa elindított egy nyílt konzultációs és közvetlen demokrácia platformot, ami lehetővé teszi a városlakók számára, hogy bizonyos prioritások mentén javaslatokat tegyenek, megvitassanak terveket, és megalapozzanak városi stratégiákat. A weboldalon a városlakók létrehozhatnak egy felületet, ahol megvitathatnak bármilyen témát, amelyet meg szeretnének osztani más emberekkel is a városban, továbbá javaslatokat tehetnek, hogy a városvezetésnek mit kellene tennie, vagy támogathatják más emberek javaslatait. Amennyiben a javaslatok elérik az 1%-os támogatottságot, szavazásra kerülnek.

Block by Block - Tömbről tömbre

A fejlődő országok városaiban a polgárok helyi ügyekbe való bevonása nem bevett gyakorlat. Ha egy önkormányzat a lakókat be szeretné vonni a tervezésbe, a hatékony módszer megválasztása gyakran jelentős kihívást jelent a vezetőknek. A "Block by Block", az ENSZ Emberi Települések Központja és Mojang, a népszerű online Minecraft játék készítői közösen vizsgálják, hogyan lehet a játékot arra használni, hogy megtudják, hogyan szeretnék az emberek látni a saját városukat a jövőben. A játék segítségével a lakosok egyszerű 3D modelleket építhetnek a lakóhelyükről.

Jobb Reykjavík

A 'Better Reykjavík' egy online konzultációs fórum, ahol a várolakóknak lehetősége nyílik arra, hogy bemutassák ötleteiket a városi szolgáltatásokkal és működéssel kapcsolatban. Bárki láthatja a hozzászólásokat, ötleteket, de csak a részvétel feltételeit elfogadó regisztrált felhasználók vehetnek aktívan részt a fórumon. Amikor egy felhasználó bemutat egy ötletet, azt automatikusan az adott lakos közjogi tulajdonának tekintik, azonban az eredeti ötlet jelentősen megváltozhat a fórumon elinduló konzultációs folyamat során.

iBeacon living lab (e-jeladó élő labor)

A jeladók személyiséget adnak az egyes tárgyaknak. Segítségükkel kommunikálhatunk a tárgyakkal, az adott szituációban szükséges, személyre szabott információkhoz juthatunk. A beépített jeladók a fejlesztők számára is sok lehetőséget kínálnak, lehetséges az okostelefonok internet nélküli használata. Az élő labor nyújtotta keretek között a különböző applikációkat a végfelhasználó városlakókkal együtt tudják tesztelni a fejlesztők, illetve egy kiépített jeladó rendszer segítségével kísérletezhetnek.