Kapcsolódó alrendszer

Okos emberek

Enni adok ételdobozok

Az ételdoboz ötlete nem az egyesületé, már évek óta jelen van az országban, azonban szerették volna a helyi embereknek is elérhetővé tenni ezt a kezdeményezést. Az Enni adok ételdoboz egy 65x59x39 cm-es szekrény, amely műanyagból készült fém megerősítésekkel. A szekrény vízálló és UV védett anyagból készült. Minden dobozhoz tartozik egy önkéntes csapat. A csapat naponta legalább egyszer, melegebb időjárás esetén naponta többször is látogatja a dobozt, ellenőrzi a benne lévő élelmiszereket, ételeket. Az önkéntesek naponta takarítják is a dobozokat!

Közösségi mezőgazdaság

Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.  A közösségi gazdaságok és a bevásárló közösségek a gyakorlatba ültetik át a fenntartható élelmiszerfogyasztás alapelveit. Mivel környezetkímélő technológiát alkalmaznak, a fogyasztók jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszerhez jutnak, így csökken a környezetterhelésük.

Casserole Club (közösségi ételosztás)

A Casserole Club egy közösség szervezte ételfutár szolgálat. Segítségével az extra adagot főző városlakók eljuttathatják a felesleges ételt a közelükben lakó rászorulóknak vagy időhiányban szenvedő szomszédaiknak. A tagok megvendégelhetik egymást, több ember rávehető a főzésre, és több emberhez jut el friss, egészséges házi koszt, miközben erősödnek a szomszédsági kapcsolatok.

Időbank Civitas

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány új kezdeményezése az Adni Nemes – kapni Öröm! Időbank – a Pénzmentes Segítségnyújtás Hálózata elnevezésű projekt. A projekt konkrét céljai közé tartozik az Időbank rendszer bevezetése 10 udvarhelyszéki falusi közösségben, illetve Székelyudvarhelyen. Az Időbank rendszer felépítése által olyan helyi közösség kialakítása a cél, ahol pénzmozgás nélkül szolgáltatások cseréje és kölcsönös segítségnyújtás valósul meg.

Taipei e-Campus digitális tanuló hálózat

Taipei e-Campus programja sokféle, rugalmas önképző csatornát fog össze. Vannak felhasználók által feltöltött saját készítésű leckék, megrendelésre készült tanfolyamok, online tananyagok, melyek közül több mint 700 bizonyítvánnyal elismert képzés. A programon belül felállítottak egy platformot, melyen keresztül tudást és tapasztalatokat oszthatnak meg a felhasználók egymással. A program magas felhasználói létszámmal és jelentős sikerekkel működik.

Internetakadémia

Az előadássorozat keretében a városlakók megszerezhetik az alapvető számítógépes ismereteket, bepillantást nyerhetnek az internet világába, és megtanulhatnak a közösségi oldalak segítségével online kapcsolatot tartani ismerőseikkel, rokonaikkal. Megismerkedhetnek az internetes keresés és információgyűjtés alapvető fortélyaival, az utolsó két tréningalkalom során pedig ötleteket kapnak ahhoz, hogyan tölthetik el hasznosan a szabadidejüket az internet segítségével, és hogyan tudnak időt és pénzt is megtakarítani általa.

Digitális írástudás program

A tanfolyamok egy része a digitális írástudatlanok számára segít az alapvető számítógépes ismeretek elsajátításában, az interneten alapuló kommunikációs felületek és szolgáltatások használatának megismerésében. Bilbaoban több központot is létrehoztak, ahol az e-kormányzás és adminisztráció használatába vezetik be a lakosságot: hogyan kell regisztrálni különböző juttatásokért, hogyan követhetők nyomon hivatalos dokumentumok, hogyan szerezhetők be online módon a szükséges hivatalos dokumentumok.

Cibernàrium program

A Cibernàriumot Barcelona önkormányzata és a Barcelona Activa fejlesztési ügynökség hozta létre, azzal a céllal, hogy segítse az élethosszig tartó tanulást. Több mint 180 szakmai képzés érhető el vállalkozások és munkavállalók részére, valamint az internetalapú szolgáltatások megismerésével kapcsolatban is szerveznek programokat a lakosság számára.