Kapcsolódó alrendszer

Okos emberek

Tirana a gyermekbarát város

Albániában az emberek számára a legnagyobb értéket a gyermekek képviselik. Ezt a tényt figyelembe véve Tirana önkormányzata kiemelt témaként kezeli a jövő nemzedék fontosságát. Olyan projekteket hoztak létre, amelyek a gyermekek számára közvetlen betekintést nyújthatnak a város működésébe. Megalapították a gyermekek önkormányzatát, napi nyitvatartási időt szánnak külön a fiataloknak, és ebben az időben különböző osztályok jöhetnek, hogy beszélgethessenek a polgármesterrel vagy valamelyik önkormányzati vezetővel.

Enni adok ételdobozok

Az ételdoboz ötlete nem az egyesületé, már évek óta jelen van az országban, azonban szerették volna a helyi embereknek is elérhetővé tenni ezt a kezdeményezést. Az Enni adok ételdoboz egy 65x59x39 cm-es szekrény, amely műanyagból készült fém megerősítésekkel. A szekrény vízálló és UV védett anyagból készült. Minden dobozhoz tartozik egy önkéntes csapat. A csapat naponta legalább egyszer, melegebb időjárás esetén naponta többször is látogatja a dobozt, ellenőrzi a benne lévő élelmiszereket, ételeket. Az önkéntesek naponta takarítják is a dobozokat!

Kolorcity Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata helyi civil szervezetekkel, vállalkozásokkal, illetve önkormányzati társaságokkal, intézményekkel partnerségben az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatásával egy helyi közösségépítő, közösségfejlesztő programot valósít meg.

Városi gazdálkodás és kertészkedés

Bécs városa 2010 óta támogatja „kertészkedjünk együtt” nevű projekt keretében a szomszédsági és közösségi kertészkedést. A projektben óvodás és iskolás csoportok is részt vesznek. A közösségi kertészkedésnek köszönhetően a bécsi városlakók egyre gyakrabban ragadnak kerti szerszámokat és önállóan kertészkednek. Értékes, személyes tapasztalatokat szereznek az élelmiszerek termeléséről, miközben erős közösséggé kovácsolódnak. A kertek esztétikusak, kedvezően hatnak a városképre és növelik a városi zöldterületek mennyiségét.

Participatív bécsi közösségek

A projekt több mint 300 közösségi tervezésű projektet  és több tucat önkéntes eseményt foglal magában. A programok minden hónapban a bécsi önkéntes közösség  folyamatosan frissülő adatbázisában megtekinthetőek. Az adatok  kereshetők módszerek, témák és körzetek szerint is. Az események a közösségi oldalakon, facebookon és twitteren is  meghirdetésre kerülnek. A Participatív Bécsi közösség  fókusza ,  olyan önkéntes projektekre illetve közös kertek, parkok, utak megtervezésére helyeződik, amelyeket kifejezetten tizenévesek és gyermekek készítenek.

Nesta

Nesta egy olyan innovatív jótékonysági szervezet, amelynek legfőbb célja, hogy a legkülönböző emberek és  szervezetek  ötleteit segítsen életre kelteni. Olyan ötletek támogatására köteleződtek el, amelyek segíthetnek mindennapi életünk javításában, a tervezés korai szakaszától a mélyreható kutatáson át a gyakorlati alkalmazásokig.  Tevékenységük főleg partnerségi kapcsolatokra épít, hogy könnyeben elősegítsék a változásokat.

Madrid, dönts!

Madrid városa elindított egy nyílt konzultációs és közvetlen demokrácia platformot, ami lehetővé teszi a városlakók számára, hogy bizonyos prioritások mentén javaslatokat tegyenek, megvitassanak terveket, és megalapozzanak városi stratégiákat. A weboldalon a városlakók létrehozhatnak egy felületet, ahol megvitathatnak bármilyen témát, amelyet meg szeretnének osztani más emberekkel is a városban, továbbá javaslatokat tehetnek, hogy a városvezetésnek mit kellene tennie, vagy támogathatják más emberek javaslatait. Amennyiben a javaslatok elérik az 1%-os támogatottságot, szavazásra kerülnek.

Séta a város(od)ban

A gyaloglás a leginkább fenntartható módja a városi közlekedésnek, egyben a legsikeresebb és leghatékonyabb módja a városi térhasználat javításának. A legtöbb nagyvárost - különösen az USA-ban - még ma is gyakran a motorizált közlekedés igényeire tervezik, így a az utcai jelzések elsősorban a gépkocsivezetőknek szólnak, és gyakran nem mutatják meg a gyalogosok számára a leggyorsabb utat a céljuk felé. A Walk [Your City] projekt keretében az Amerikai Egyesült Államokban olyan táblákat készítenek, amelyek megmutatják, mennyi idő a közkedvelt célpontok közötti séta.

Block by Block - Tömbről tömbre

A fejlődő országok városaiban a polgárok helyi ügyekbe való bevonása nem bevett gyakorlat. Ha egy önkormányzat a lakókat be szeretné vonni a tervezésbe, a hatékony módszer megválasztása gyakran jelentős kihívást jelent a vezetőknek. A "Block by Block", az ENSZ Emberi Települések Központja és Mojang, a népszerű online Minecraft játék készítői közösen vizsgálják, hogyan lehet a játékot arra használni, hogy megtudják, hogyan szeretnék az emberek látni a saját városukat a jövőben. A játék segítségével a lakosok egyszerű 3D modelleket építhetnek a lakóhelyükről.