Kapcsolódó alrendszer

Okos emberek

Városi gazdálkodás és kertészkedés

Bécs városa 2010 óta támogatja „kertészkedjünk együtt” nevű projekt keretében a szomszédsági és közösségi kertészkedést. A projektben óvodás és iskolás csoportok is részt vesznek. A közösségi kertészkedésnek köszönhetően a bécsi városlakók egyre gyakrabban ragadnak kerti szerszámokat és önállóan kertészkednek. Értékes, személyes tapasztalatokat szereznek az élelmiszerek termeléséről, miközben erős közösséggé kovácsolódnak. A kertek esztétikusak, kedvezően hatnak a városképre és növelik a városi zöldterületek mennyiségét.

Participatív bécsi közösségek

A projekt több mint 300 közösségi tervezésű projektet  és több tucat önkéntes eseményt foglal magában. A programok minden hónapban a bécsi önkéntes közösség  folyamatosan frissülő adatbázisában megtekinthetőek. Az adatok  kereshetők módszerek, témák és körzetek szerint is. Az események a közösségi oldalakon, facebookon és twitteren is  meghirdetésre kerülnek. A Participatív Bécsi közösség  fókusza ,  olyan önkéntes projektekre illetve közös kertek, parkok, utak megtervezésére helyeződik, amelyeket kifejezetten tizenévesek és gyermekek készítenek.

Seniortab - idősek online

A Seniortab egy olyan eszköz, amely az időseknek segít az online világhoz való egyszerűbb hozzáféréshez. Ausztriában a 65 év feletti lakosok közül nagyjából 800 000 fő még nem kapcsolódik az internethez, a kapcsolódóknak pedig koruk előrehaladtával egyre nehezebb ezt a lehetőség kihasználniuk. Az alkalmazás kifejezetten idős emberek számára készült: könnyen kezelhető és egyetlen kattintással leállítható a rendszer.

Bliive időbank

A Bliive egy olyan szabadidő-megosztó közösségi hálózat, ahol az emberek idejüket, tudásukat ajánlják fel különböző, mások által felkínált tudásért. Ez az online szolgáltatás nagy segítség lehet főleg a fiatal tőkehiányos vagy hátrányos helyzetű városlakók számára, hiszen pénzköltés nélkül juthatnak akár a továbblépésükhöz szükséges tudáshoz, illetve nem a vagyoni helyzetük határozza meg, mivel tölthetik el szabadidejüket.

Taipei e-Campus digitális tanuló hálózat

Taipei e-Campus programja sokféle, rugalmas önképző csatornát fog össze. Vannak felhasználók által feltöltött saját készítésű leckék, megrendelésre készült tanfolyamok, online tananyagok, melyek közül több mint 700 bizonyítvánnyal elismert képzés. A programon belül felállítottak egy platformot, melyen keresztül tudást és tapasztalatokat oszthatnak meg a felhasználók egymással. A program magas felhasználói létszámmal és jelentős sikerekkel működik.

Curatr (digitális közösségi tanulási platform)

A Curatr segítségével bármilyen digitális tartalomra építve – legyen az a felhasználó által feltöltött, vagy az interneten megtalálható – online kurzus készíthető. A program segítségével több lépcsőn keresztül, a közösségi tanulás módszerére támaszkodva sajátítható el az ismeretanyag. A résztvevők egymás munkáit, válaszait értékelik, javítják, kiegészítik, ezzel is bővítve saját tudásukat a témáról. Az aktivitást pontokkal jutalmazza a rendszer, és ehhez a pontszámhoz kötött a szintek közötti továbblépés.

Moodle (digitális oktatási platform)

A Moodle egy nyílt forráskódú oktatási platform, amelyet oktatók, adminisztrátorok és tanulni vágyók számára terveztek. Ez egy integrált és biztonságos rendszer, mellyel személyre szabott tanulási környezet és módszer dolgozható ki. A szoftvercsomag mellé a használat elsajátítását segítő asszisztenciaszolgálatot is biztosít a fejlesztő cég.

edX (digitális oktatási platform)

Az edX egy nonprofit szervezet, amely a legmagasabb színvonalú oktatás terjesztését tűzte ki célul. Nyílt forráskódú online tanulási platformot épít, és üzemeltet egy weboldalt az online kurzusok számára. Itt egyrészt hivatalos egyetemi kurzusok, valamint egyéb online leckék és tanfolyamok is elérhetők, nem csak beiratkozott egyetemi hallgatók, de bárki más számára, aki rendelkezik internetes hozzáféréssel. A platform különböző, a tanulás és tanítás fejlesztésével, módszerek elemzésével kapcsolatos kutatásokban is részt vesz, illetve kezdeményez ilyen programokat.

Coursera (digitális oktatási platform)

A Coursera alkalmazásán keresztül a világ legjobb egyetemeinek, intézeteinek online kurzusaihoz férhetnek hozzá a felhasználók. A tanulási folyamat során születő munkákat egymás között értékelik a résztvevők, tovább mélyítve saját tudásukat a témában. A partneregyetemek számára nyitott a lehetőség az alkalmazáson keresztül, hogy saját hallgatóik részére online tananyagot fejlesszenek, korszerűbb tanulási módszereket biztosítsanak.

Internetakadémia

Az előadássorozat keretében a városlakók megszerezhetik az alapvető számítógépes ismereteket, bepillantást nyerhetnek az internet világába, és megtanulhatnak a közösségi oldalak segítségével online kapcsolatot tartani ismerőseikkel, rokonaikkal. Megismerkedhetnek az internetes keresés és információgyűjtés alapvető fortélyaival, az utolsó két tréningalkalom során pedig ötleteket kapnak ahhoz, hogyan tölthetik el hasznosan a szabadidejüket az internet segítségével, és hogyan tudnak időt és pénzt is megtakarítani általa.