Kapcsolódó alrendszer

Okos életkörülmények

Reszponzív utcabútorok

A projekt digitális technológiával szűri a különböző fogyatékossággal élőket, és segíti őket könnyebben és biztonságosabban mozogni a városban. A vakok, gyengénlátók, siketek és hallássérültek egy weboldalon keresztül kiválaszthatják a kívánt szolgáltatásokat. A mobiltelefonok bluetooth érzékelője a megközelített utcabútorok érzékelőihez kapcsolódva aktiválja a korábban kiválasztott funkciókat, például hang és fényjel üzeneteket.

Strøget gyalogosbarát városrész

Az 1960-as évekre a megnövekedett autóforgalom miatt használhatatlanná váltak Koppenhága belső, szűk történelmi utcái. A városvezetés 1962-ben úgy döntött, kísérleti jelleggel lezárja a keleti városrészben a Frederiksberggade és Kongens Nytorv közötti utcák egy részét a gépjárműforgalom elől. A kétéves tesztperiódus annyira jól sikerült – tisztább levegő, csendesebb környék, autómentes, gyalogosbarát közlekedés, elégedett helyi lakosok és látogatók –, hogy a tesztidőszakot követően állandó jelleggel, további utcákat és tereket bevonva korlátozták a belvárosban az autóforgalmat.

Spiga Okos Utca

A 2015-ös Expo részeként okos technológiákat is beépítettek az utca felújításakor. Energiahatékony LED-világítást kapott az utca, gyors ingyenesen hozzáférhető wifit és multimédiás érintőképernyőket telepítettek a hatékonyabb kommunikációért és a közlekedési információk könnyebb eléréséért, elektromos autó töltő állomásokat és kerékpártárolókat építettek a fenntartható közlekedés erősítéséért, valamint egy videokamera rendszert és vészjelzőket is telepítettek a közbiztonság javításáért.

Sant Cugat Okos Utca

Az önkormányzat kijelölt egy területet a városban, ahol demonstráció céljából egy sor innovatív okos megoldást telepítettek. Többek között emberi jelenlétre reagáló közvilágítás, irányított parkolórendszer, a levegő nedvességtartalma függvényében működő öntözőrendszer, világító szenzorokkal ellátott gyalogátkelő kapott itt helyet. Egy év próbaidőt követően, a világítási rendszert a város teljes területén kiépítették, összesen 30%-kal csökkentve a városi közvilágítás költségeit.

PetaJakarta - árvízek jelzése

A PetaJakarta a Jakarta Emergency Management Agency (BPBD DKI Jakarta) és a Twitter Inc. együttműködésével a SMART Infrastructure Facility által vezetett kutatási projekt. Első fázisa 2014 decemberétől 2015 márciusáig tartott, a következő fázist 2015 decemberében indították. A projekt lehetővé tette a városlakók számára, hogy bejelentést tegyenek az árvízi események helyszíneiről a Twitter hálózaton keresztül, hozzájárulva a PetaJakarta.org valós idejű árvízi térképének megjelenítéséhez.

Wheelmap - Kerekesszékes térkép

A Wheelmap egy olyan térkép, amely a kerekesszékkel is könnyen megközelíthető helyeket gyűjti össze. Az oldal a Wikipediahoz hasonlóan működik, bárki bármikor szerkesztheti és megjelölheti a nyilvános helyeket világszerte a kerekesszékkel való megközelíthetőségüknek megfelelően. Az információk könnyen, ingyen  elérhetők, és megooszthatók más webes felületeken is. A  helyek megközelíthetőségének jelölésére a közlekedési lámpa színjelzéseit használják fel.

Fall Safety App (esésjelző applikáció)

A felhasználók bármikor értesíthetik közeli hozzátartozójukat vagy a mentőszolgálatokat vészhelyzet esetén. A mobiltelefon-technológián alapuló készülék nagyobb biztonságot és mozgásteret biztosít az idős, elesett vagy akár munkájuk miatt veszélyeztetett embereknek. Az elesés-detektor automatikusan segélyhívást kezdeményez, és kapcsol egy segélyhívó központot, ha esést észlel. A készülék segítségével a mentőszolgálatok GPS-koordináták alapján elindíthatják a mentést. 

Accident Alert (esésjelző applikáció)

A felhasználók bármikor értesíthetik közeli hozzátartozójukat vagy a mentőszolgálatokat vészhelyzet esetén. A mobiltelefon-technológián alapuló készülék nagyobb biztonságot és mozgásteret biztosít az idős, elesett vagy akár munkájuk miatt veszélyeztetett embereknek. Az elesés-detektor automatikusan segélyhívást kezdeményez, és kapcsol egy segélyhívó központot, ha esést észlel. A készülék segítségével a mentőszolgálatok GPS-koordináták alapján elindíthatják a mentést. 

BlindSquare (navigáció vakok és gyengénlátók részére)

A Blindsquare egy olyan, vakok és gyengénlátók számára készült, GPS-alapú navigációs szoftver, amely crowdsourcing adatgyűjtésen alapul – azaz más felhasználók és hasonló navigációs szoftverek aktuális információit is figyelembe veszi az útvonal tervezésekor. Leírja a környezetet, bemondja az érdekes helyszíneket, figyelmeztet a kereszteződésekre utazás közben. A különböző funkciók a headseten keresztül elérhető hangos menün keresztül indíthatók. A telefonos applikáció nagyban segíti használói biztonságát és függetlenségét közlekedésük során.