Kapcsolódó alrendszer

Okos életkörülmények

A 'Living Streets' közösségi projekt Milton Keynesben

A Milton Keynesben megvalósuló 'Living Streets' közösségi projektet az Európai Bizottság Life programja támogatja. A projekt a város utcáit átmenetileg közösségi terekké alakítja át, ahol a szomszédok és családok együtt tölthetik az időt, növényeket és virágokat termeszthetnek, szabadidő eltöltésére alkalmas tereket hozhatnak létre, ételeket és süteményeket osztanak meg egymással. A 'Living Streets' projektet egész Európában, több városban nagy sikerrel alkalmazták a városi közösségeken belül.

Szivárgás Értesítési Program

A Szivárgás Értesítési Program egy olyan  új kezdeményezés, amely lehetővé teszi a New York-i Környezetvédelmi Minisztérium (DEP) számára, hogy proaktívan figyelmeztesse az ügyfeleket a lehetséges vízszivárgásra az ingatlanukban. A szolgáltatás lehetővé teszi az ügyfelek részére, hogy online bejelentkezzenek és emailben értesítéseket fogadjanak, amikor vízhasználatuk jelentősen megnő néhány nap alatt. A lakástulajdonosok így időben léphetnek a lehetséges szivárgások ellen,  mielőtt súlyos számláik keletkeznének.

De Hogeweyk - Demencia-falu

A holland demencia-falu célja, hogy az ott lakókat, amennyire csak lehet, aktívan tartsák, és hogy a korábbi életükben megszokott rutin szerint éljenek. A falunak saját boltja, kávézója, sőt színháza van, de működik itt fodrászüzlet, sok a kiskert és egy komplett városias köztérrendszer is. A falu körül húzódó kerítés és az őrzött kapu biztosítja, hogy a betegek biztonságban legyenek saját világukban. A faluban nem közlekednek kocsik, buszok, a lakóknak viszont van lehetőségük kerékpározni, vagy egyéb mozgásukat segítő eszközökkel közlekedni.

Smart Care Management (egészségügyi adatmenedzsment)

A Smart Care Management: – komplex, különböző ellátási rendszerekhez tartozó adatbázisok elemzésével és a kapott adatok szintézisével képes kiszűrni a veszélyeztetett egyéneket; – menedzseli az információáramlást az érintett szervezetek között; – egyéni ellátási utak ajánlásával képes megszüntetni a szükségtelen többszöri kórházi felvételeket; – kijelöli a gazdasági és hulladéktermelési szempontból leghatékonyabb, bizonyítékokkal alátámasztott ellátási protokollokat; – elősegíti az együttműködést a szervezeti, adminisztratív és technológiai határok lebontásával a lakosság és az egyén egészs

WeMo Insight Switch (okos kapcsoló)

A WeMo Insight Switch egy wifivel ellátott dugalj, amely az összes háztartási és elektromos gépet az otthoni wifi-rendszerhez tud kötni. Így lehetőség nyílik a készülékek ki- és bekapcsolására a távolból, programozhatóvá válik a háztartási gépek működtetése, beállíthatóak személyre szabott üzenetek az egyes készülékek működésével kapcsolatban. A kapcsoló méri a bekötött készülék energiafogyasztását, és az adatokat továbbküldi a felhasználó okostelefonjára vagy táblagépére.

Leviton távirányító megoldások

Az Omni automatizálási és a Lumina világításszabályozási rendszerekhez többféle távvezérlő megoldást kínál a cég. Az OmniTouch érintőképernyő eszközzel kezelhetők a különféle rendszerek, megtekinthetők a biztonsági felvételek. Az ingyenes letölthető SnapLink mobil applikációval okostelefon vagy táblagép segítségével irányíthatjuk a különböző folyamatokat. A cég különböző ingyenes szoftvereket is kínál, melyekkel személyre szabható és bárhonnan vezérelhető az automatizálási rendszer.

Omni otthonautomatizáló rendszer

Világítás, hőmérséklet, biztonság, készülékekhez való hozzáférés, audio- és videorendszerek automatizálása lehetséges a rendszerrel, időhöz, dátumhoz, a hét bizonyos napjaihoz kötve, de az egyes funkciók működését mozgásérzékelőkhöz vagy ajtó-ablak nyitásához is igazíthatjuk. A távirányítás többféle eszközzel végezhető.

Okos Otthon

A BeNext felépítette Amszterdamban az első intelligens lakás prototípusát. A demóházba több mint 60, lakásautomatizálással kapcsolatos terméket építettek be. A következő területek kaptak intelligens felügyeletet: klíma, vezérlés, energia, biztonság és védelem. A rendszer központjából az összes elektromos berendezés irányítható, beállítható valamennyi helyiség hőmérséklete. Informálódhatunk az áram-, a gáz- és vízfogyasztásról. Az internet és egy okostelefon/ tablet/számítógép segítségével a világon bárhonnan irányíthatjuk a a különböző rendszereket.

IKEA Smart Living Showroom

Az IKEA egy olyan bemutató házon dolgozik Amszterdamban, ahol a vásárlók megismerhetik a különböző okos termékek működését. A termékeket részben az IKEA, részben energetikai és vízszolgáltatók, mint a Liander és a Waternet fejlesztik. Elsősorban a hulladékkezelésre, a víz- és energiafogyasztásra fókuszálnak. A bemutatóházban megtekinthetők a termékek működés közben, illetve különböző formában – köztük digitálisan is – elérhetőek lesznek a hozzájuk kapcsolódó információk.

Sargfabrik lakótömb

A csoport önmeghatározásában „integratív életvitelről” beszél. Az integráció több mindent is jelent: olyan életformát, amelyben szervesen kapcsolódik össze a kisközösségi lét a lakó-, illetve a tágabb városi környezettel. A Sargfabrik projekt egyediségét az adja, hogy sikeresen teremti meg átmenetek egész sorát a priváttól a nyilvános szféráig.