Kapcsolódó alrendszer

Okos életkörülmények

Kiotói MI idegenvezető

A kiotói ENA egy mesterséges intelligencia álltal vezérelt városi idegenvezető chatbot. ENA a helyi adatok segítségével megadhatja a helyes utazási információkat Kiotóban és környékén. Naprakész információi vannak a helyi látnivalókról, éttermekről, boltokról, közlekedési menetrendekről. Az adatokat térképesen is meg tudja jeleníteni.

Reszponzív utcabútorok

A projekt digitális technológiával szűri a különböző fogyatékossággal élőket, és segíti őket könnyebben és biztonságosabban mozogni a városban. A vakok, gyengénlátók, siketek és hallássérültek egy weboldalon keresztül kiválaszthatják a kívánt szolgáltatásokat. A mobiltelefonok bluetooth érzékelője a megközelített utcabútorok érzékelőihez kapcsolódva aktiválja a korábban kiválasztott funkciókat, például hang és fényjel üzeneteket.

Digitális Városkártya

Helsinki városa 2009 és 2012 között sikeresen tesztelte a digitális városkártya bevezetését. A kártyát közlekedési, egészségügyi és könyvtári szolgáltatások igénybevételénél lehetett használni, és NFC technológiával is ellátták. A tesztidőszak alatt azt is vizsgálták, mennyire zökkenőmentes a szolgáltatások igénybevételénél a különböző önkormányzati szervek közötti kommunikáció és adatszolgáltatás. A teszt sikeresen lezárult, azonban a város úgy látja, a mobil technológia hamarosan kiszorítja a kártyákat, így bevezetésére ebben a formában nem került sor.

Walk and feel Helsinki (digitálisan kijelölt városi turisztikai útvonalak)

2011 nyarán kísérletezett a város azzal, hogy digitálisan kijelölt turistaútvonalakat hozzon létre a városba látogató, elsősorban hajóval érkező turisták számára. A kiválasztott útvonalon az irányjelző táblákra jeladókat helyeztek, melyek segítségével az emberek mobil szolgáltatásokhoz jutottak. További kísérletként NFC-tageket és vonalkódokat helyeztek el az útvonal több pontján, melyek segítségével érdekes helyeket jelöltek meg, és információkat osztottak meg az arra járó turistákkal.

Interaktív hegymászás

Az applikáció segítségével turistatérképek tölthetők a telefonra, többféle útiterv ajánlással. Mérhető a sebesség, idő, magasság, illetve a telefon segítségével rögzíthető az útvonal. A felhasználók rögzíthetnek érdekességeket az egyes útvonalakra.

Személyre szabott múzeumi idegenvezetés (kutatási projekt)

A kutatás célja, hogy feltérképezze a turisták időtöltését és választásait, melyek alapján a múzeumok digitális élményeiket a látogatók igényeihez alakíthatják. A vizsgálat a résztvevők élményeinek minőségi mutatóira fókuszál. A múzeumok napjainkban igyekeznek minél több tartalmat mobiltelefonokra adaptálni, mely a leghatékonyabb eszköz a látogatók elérésére és a velük való kommunikációra. Hiányzik azonban az emberek visszajelzéseinek gyűjtése, értékelése.

Shop Small (helyi üzletek népszerűsítése)

Az American Express és a Hush design ügynökség fejlesztése egy olyan installáció, amelynek segítségével a városlakók felfedezhetik a kis, helyi üzleteket. A „Vásárolj kicsiben” egy nagy digitális érintőképernyőből áll, melynek segítségével az érdeklődők a virtuális kirakatokat nézegethetik, és felfedezhetik, hogy a közeli kis üzletekben milyen termékek kaphatók. A vásárlók összeállíthatnak egy kívánságlistát a megvásárolni kívánt termékekkel, a boltok pontos helyével és nyitvatartási idejével. Ez a helyszínen kinyomtatható vagy SMS-ben elküldhető a saját mobiltelefonra.

Regent Street App (bevásárló utca alkalmazás)

A londoni Regent Street bevásárlóutca volt Európában az első, amely saját mobiltelefonos applikációt kapott. Az applikáció egyedi vásárlási élményt nyújt használóinak: a profilnak megfelelő üzletek és azok akcióinak, újdonságainak, híreinek megjelenítése, hasonló, de addig a vásárló által nem látogatott boltok bemutatása, információk az éppen ott és akkor zajló eseményekről. Minden üzletben elhelyeztek egy jeladót, a telefon ezekkel bluetooth rendszeren keresztül kommunikál.

Bathroom Scout (nyilvános wc-kereső)

Nyilvános illemhelykereső applikációk különböző felhasználói lehetőségekkel. Néhány ezek közül: (nem mindegyik applikációnál elérhető) – internetkapcsolat nélkül is működik; – illemhely tulajdonságait feltünteti: (akadálymentes, fizetős, kulcsos, van-e zuhanyzó stb.); – nyilvános wc-k mellett vendéglátóhelyek illemhelyeit is listázza; – felhasználók értékelhetik az illemhelyeket.

Spiga Okos Utca

A 2015-ös Expo részeként okos technológiákat is beépítettek az utca felújításakor. Energiahatékony LED-világítást kapott az utca, gyors ingyenesen hozzáférhető wifit és multimédiás érintőképernyőket telepítettek a hatékonyabb kommunikációért és a közlekedési információk könnyebb eléréséért, elektromos autó töltő állomásokat és kerékpártárolókat építettek a fenntartható közlekedés erősítéséért, valamint egy videokamera rendszert és vészjelzőket is telepítettek a közbiztonság javításáért.