Kapcsolódó alrendszer

Okos gazdaság

Incheon - Északkelet-Ázsia üzleti központja

Incheon az Északkelet-Ázsia legjelentősebb üzleti központjává szeretne válni. A cél elérése érdekében a város jól megalapozott közlekedési hálózatára (többek között az Incheon nemzetközi repülőtér, Incheon kikötő) és egy kiterjedt nemzetközi üzleti komplexumára szeretnének építeni. A hatékonyan kiépített üzleti környezet rendkívül vonzóvá teszi a logisztikai, az egészségügyi, az oktatási és az élvonalbeli iparági befektetéseket. Jelenleg 13 nemzetközi szervezet és több mint 75 multinacionális cég van jelen a városban.

Okos Kalasatama kikötő

Kalasatama Helsinki központi elhelyezkedésű régi kikötőnegyede, melyet kísérleti területként alakítanak smart városrésszé szoros együttműködésben a helyi lakosokkal, vállalkozásokkal, hivatalokkal és a városi élet más résztvevőivel. A fő cél, hogy a negyed olyan okosan gazdálkodjon az erőforrásaival, hogy az itt élők napi egy órával több szabadidőt nyerjenek.

Startup Kerekasztal Debrecen

2015. Debrecen város hatalmas lépést tett a Startup-ok támogatása felé. 2015. februárjában megalakult a Startup Kerekasztal. A kerekasztal eredményeképpen egy olyan szellemi háttér és támogató központ alakult meg, amely a Startup cégek megalakulását és fejlődését szorgalmazza. Az így létrehozott fórumon a Startup cégeknek lehetőségük van tapasztalataik megosztására is. Ennek érdekében hozta létre a város az EDC Debrecen Város és Gazdaságfejlesztési Központot, amely szintén jelentős mértékben támogatja és szorgalmazza a helyi vállalkozások fejlődését.

Smart Work@IJburg (távmunkaközpont)

Minden nap több kilométeres dugó blokkolja IJburg szigetére a be- és kijutást a munkavállalással járó ingázások következtében. A munkavállalók életének megkönnyítése érdekében ezért Amsterdam Smart City távmunkát célzó egyik pilot projektje itt valósul meg. A projekt lényege egy olyan központ létrehozása, amely az emberek távmunka lehetőségeit bővítené. A központ rendelkezni fog távjelenlét rendszerrel, amely kiváló minőségű videókonferenciák lebonyolítását teszi majd lehetővé, valamint dolgoznak egy pénzügyi rendszeren, mely az emberek fizetéseit menedzselné.

Fondo PyME (Kis- és középvállalkozások alap)

Támogatási alap kis-és középvállalkozások részére. A cél a gazdasági fejlődés ösztönzése, olyan projektek átmeneti finanszírozásával, amelyek a kis és középvállalkozások létrehozását, fejlesztését, konszolidációját, működőképességét, termelékenységét, versenyképességét, fenntarthatóságát segítik, amelyek új kezdeményezések megvalósítását segítik, illetve amelyek több és jobb állást, vállalkozást hoznak létre.

“Do It in Barcelona” program

Barcelona városának programja a tehetségek bevonzására. A „Csináld Barcelonában” személyre szabott terveket kínál egy -egy tevékenység sikeres megvalósítására. Témakörök: – Emprende: új üzlet létrehozása vagy meglévő fejlesztése; Trabaja: karrier lehetőségek felfedezése Barcelonán belül; – Investiga: kutatási tevékenységek létrehozása és fejlesztése Bercelonában; – Estudia: mester- és posztgraduális képzések Barcelonában; – Instálate: támogatás a városban való megtelepedéshez, lakás és iskolák keresése.

Bilbao Ekintza – fejlesztési ügynökség

A helyi fejlesztési ügynökség különböző kezdeményezésekkel támogatja a helyiek vállalkozói kedvét. Néhány működő példa: „A vállalkozó napja”  évenként megrendezésre kerülő informatív és szórakoztató társadalmi rendezvény, amely díjazza és elismeri a Bilbaoban működő vállalkozásokat. „Hogyan legyünk vállalkozók tanulással”  iskolai program a fiatalok számára, ahol egy saját ötlet megvalósítása mentén elsajátíthatják a vállalkozáshoz szükséges alapismereteket. A különböző ötletek végül részt vesznek egy évente megrendezésre kerülő versenyen.

Startup Eindhoven

A Startup Eindhoven lehetőségeket, tudást és támogatást nyújt a Műszaki Egyetem diákjainak, akik szeretnék vállalkozóként indítani karrierjüket. Eseményeket és programokat szerveznek számukra, melyek során felfedezhetik, miben a legjobbak.