Kapcsolódó alrendszer

Okos gazdaság

Incheon - Északkelet-Ázsia üzleti központja

Incheon az Északkelet-Ázsia legjelentősebb üzleti központjává szeretne válni. A cél elérése érdekében a város jól megalapozott közlekedési hálózatára (többek között az Incheon nemzetközi repülőtér, Incheon kikötő) és egy kiterjedt nemzetközi üzleti komplexumára szeretnének építeni. A hatékonyan kiépített üzleti környezet rendkívül vonzóvá teszi a logisztikai, az egészségügyi, az oktatási és az élvonalbeli iparági befektetéseket. Jelenleg 13 nemzetközi szervezet és több mint 75 multinacionális cég van jelen a városban.

Loop City - dán fejlesztési együttműködés

A 'Loop City' tíz település, a fővárosi régió és a dán állam közötti együttműködés a városi és üzleti környezet fejlődésének elősegítéséért a Ring 3 vasúthálózat mentén. A Loop City egyedülálló példa az együttműködő, stratégiai városirányításnak. Célja a fenntartható és dinamikus városi és üzleti fejlődés megteremtése, a városi életminőség javítása, vonzóvá tegye a területet a beruházások számára, motiválja a lakosokat a tömegközlekedés használatára, és nemzetközileg is egy elismert példa legyen az együttműködésen alapuló, stratégiai városfejlesztésnek.

Barcelona-Catalonia gazdaságfejlesztési projektek

Katalónia kormánya és Barcelona önkormányzata elkötelezett az új, stratégiai fontosságú projektek megvalósítása mellett. Kiemelt terület a földközi-tengeri folyosó legfontosabb logisztikai létesítményeinek fejlesztése. Katalónia olyan helyszíneket és infrastruktúrát épít ki, amelyekben a közlekedés minden formája összekapcsolódik. Ez a környezet elősegíti az ipari és kereskedelmi hálózatok létrehozását és fejlesztését, amely teljes körű szolgáltatást képes nyújtani a vállalkozásoknak, az importőröknek, az exportőröknek, valamint a nemzetközi szereplőknek is.

Berlin Okos Város Hálózat

A Smart City Berlin Network egy olyan munkacsoport, amelyet a berlini Partner for Business and Technology és a TSB (Technology Foundation Berlin) kezdeményezett. Több mint 100 vállalatot, valamint berlini tudományos és kutatóintézeteket foglal magában, annak érdekében, hogy Berlin a vezető európai okos városok között szerepelhessen.

Ipari IoT

Megfelelő ipari IoT megoldások létrehozása a különböző rendszerek összekapcsolásával lehetséges. Ehhez megfelelő adatfúzió, valós idejű felügyelet, előrejelzés, optimalizálás és kontroll képességek szükségesek az ipari vállalatok számára. Az mPrest egyedülálló megoldást kínál az IoT világ számára, ami megfelelően hozzájárul a környezeti monitoring, az infrastruktúra menedzsment, a gyártási és ellátási lánc, az energiagazdálkodás, az orvosi és egészségügyi rendszerek, valamint a szállítás kezeléséhez.

Okos Kalasatama kikötő

Kalasatama Helsinki központi elhelyezkedésű régi kikötőnegyede, melyet kísérleti területként alakítanak smart városrésszé szoros együttműködésben a helyi lakosokkal, vállalkozásokkal, hivatalokkal és a városi élet más résztvevőivel. A fő cél, hogy a negyed olyan okosan gazdálkodjon az erőforrásaival, hogy az itt élők napi egy órával több szabadidőt nyerjenek.

Land Insight (ingatlanfejlesztést segítő alkalmazás)

A Land Insight egy online applikáció, amely bigdata elemzéssel segít felfedezni rejtett építési lehetőségeket, illetve az adatok alapján elvégzi bármely helyszín gyors, előzetes értékelését. Mindezek mellett crowdsourcingra építve felkínál egy listát a nyílt piacon nem elérhető, az adott helyszínt érintő lehetőségekről és együttműködésekről. A program előnye, hogy több helyről származó, nagy mennyiségű adat vizsgálatát végzi egyszerre, és informális, lokális lehetőségeket is számba vesz. 

Fejleszthető területek feltérképezése (big data elemzés és térinformatika)

London növekvő népességének menedzseléséhez elengedhetetlen a telkek optimális kihasználása új lakások és munkahelyek létrehozása céljából. A rendszer fejlesztésének célja, hogy Nagy-London területén feltérképezze a beépíthető és besűríthető területeket. Ez a térképalapú rendszer az egyik első, amely különböző forrásokból származó adatok társításával jelöli ki a lehetséges beavatkozási területeket a fejlesztések legkorábbi, komolyabb tervezést megelőző szakaszában.