Kapcsolódó alrendszer

Okos gazdaság

Barcelona-Catalonia gazdaságfejlesztési projektek

Katalónia kormánya és Barcelona önkormányzata elkötelezett az új, stratégiai fontosságú projektek megvalósítása mellett. Kiemelt terület a földközi-tengeri folyosó legfontosabb logisztikai létesítményeinek fejlesztése. Katalónia olyan helyszíneket és infrastruktúrát épít ki, amelyekben a közlekedés minden formája összekapcsolódik. Ez a környezet elősegíti az ipari és kereskedelmi hálózatok létrehozását és fejlesztését, amely teljes körű szolgáltatást képes nyújtani a vállalkozásoknak, az importőröknek, az exportőröknek, valamint a nemzetközi szereplőknek is.

ArenA Innovációs Központ

Az amszterdami ArenA Innovációs Központ (AAIC) törekvése, hogy a világ vezető okos város és okos stadion megoldások fejlesztői legyenek, hatékony megoldásokat kínálva a kutatás, fejlesztés és oktatás számára. Az Innovációs Központ támogatja a globális szereplőket, hogy újszerű fejlesztéseket hozzanak létre az okos élmények és az okosabb életkörülmények szinterén.

Amszterdam Városi Megoldások Kutatóintézet

Az AMS kutatóintézet célja tehetséges kutatókat képzése, és a mérnökökkel, tervezőkkel, természet- és társadalomtudósokkel közösen fejlesszenek és értékeljenek interdiszciplináris városi megoldásokat. A kutatásuk középpontjában az alkalmazott technológiák állnak a következő területekre fókuszálva: vízgazdálkodás, energiagazdálkodás, hulladékgazdálkodás, élelmiszeripar, adatgazdálkodás, mobilitás és ezek integrált rendszerei.

InnDEA Valencia

A Valencia InnDEA Alapítványt a Valenciai Városi Tanács támogatja azzal a céllal, hogy segítse és ösztönözze a város fejlődését az innováció különböző formáiban. Az InnDEA Valencia hat az üzleti rendszerre, amelyben támogatja az innovációt Valencia városának termelő ágazataiban; a helyi ügyintézésben támogatja a városi innovációs alkalmazásokat, hogy korszerűsítsék az önkormányzati szolgáltatásokat és gyorsabban, hatékonyabban tudjanak a lakossági kérésekre reagálni; támogatja, hogy a város lakhatóbb, fenntarthatóbb legyen, valamint nemzetközileg példaértékűvé váljon.

Code For Europe

A ‘Code for Europe ’ egy európai fejlesztői ösztöndíj program, amely Amszterdam, Berlin, Barcelona, Coburg, Helsinki, Manchester, Róma, és Skócia részvételével működik. A program résztvevői az adott város életének kihívásaira fejlesztenek IT megoldásokat, miközben egy erős fejlesztői közösséget építenek.

Future Cities Catapult

A Future Cities Catapult  egy inkubátor szervezet, ami városfejlesztési innovációs ötleteket hoz össze az egyetemi K+F szektorral és a városvezetéssel, hogy megoldásokat találjanak a települések mai és jövőbeli problémáira. Segítik a fejlesztőket működőképes prototípusok kifejlesztésében és városi környezeti tesztelésében, illetve a bizonyított ötletek nemzetközi terjesztésében.
Fő fókusztémáik az egészséges városok, a városi infrastruktúra rugalmas szemléletű átalakítása, valamint stratégiák tervezése települések számára az okos technológiák adaptálására és finanszírozására.

Ljubljanai Technológiai Park

A Ljubljana Technológiai Park (Technology Park Ljubljana)  fejlesztése 1995-ben indult azzal a céllal, hogy támogató és stimuláló üzleti környezet jöjjön létre high-tech vállalkozások számára. Mára a park egy fizikai térrel is rendelkező ernyőszervezetként működik, több mint 260 cég részvételével. Közösségfejlesztő, inkubációs és akcelerátor tevékenységet is végeznek, amelynek eredménye számos cég nemzetközi piacra juttatása. Többek között itt jött létre a Cosylab, Vacutech, Educell, BIA Separations, Balder, Raci, Induktio, Zemanta, XLAB, Zootfly.

Startup Kerekasztal Debrecen

2015. Debrecen város hatalmas lépést tett a Startup-ok támogatása felé. 2015. februárjában megalakult a Startup Kerekasztal. A kerekasztal eredményeképpen egy olyan szellemi háttér és támogató központ alakult meg, amely a Startup cégek megalakulását és fejlődését szorgalmazza. Az így létrehozott fórumon a Startup cégeknek lehetőségük van tapasztalataik megosztására is. Ennek érdekében hozta létre a város az EDC Debrecen Város és Gazdaságfejlesztési Központot, amely szintén jelentős mértékben támogatja és szorgalmazza a helyi vállalkozások fejlődését.

Debrecen Smart City Meetup

Az okos város koncepció építésével szeretnénk hozzájárulni, hogy városunk a lakosai számára kiemelkedő életminőséget biztosító, fenntartható módon és kiegyensúlyozottan fejlődő, a térség értékeire támaszkodó és az innovációra épülő, nemzetközi szinten is versenyképes gazdasági, oktatási és egészségügyi központtá váljon. A Debrecen Smart City Meetup célcsoportja a debreceni lakosok, szakértők, befektetők, vállalkozók, innovátorok és mindenki, akinek van elképzelése azzal kapcsolatban, hogy milyen legyen a jövő városa.

!gen Debrecen

Az !gen Debrecen egy gyakorlatorientált, innovátor és startupper képzés. Biztosítják a megfelelő elméleti hátteret, a képzés gyakorlatorientált, csak a vállalkozói életben is hasznos tudásra koncentrálnak. Valódi, céges környezethez hasonló csapatmunka során sajátítható el a vállalkozói szemléletmód. A cél egy ötlet megvalósítása csapatban dolgozva, 3 hónap alatt mentorok és tapasztalt előadók segítségével.  A képzés végére azonnal és könnyen alkalmazható tudást szerezhetünk a következő ötletünk megvalósítására, vállalkozásunk elindítására.