Kapcsolódó alrendszer

Okos gazdaság

Incheon - Északkelet-Ázsia üzleti központja

Incheon az Északkelet-Ázsia legjelentősebb üzleti központjává szeretne válni. A cél elérése érdekében a város jól megalapozott közlekedési hálózatára (többek között az Incheon nemzetközi repülőtér, Incheon kikötő) és egy kiterjedt nemzetközi üzleti komplexumára szeretnének építeni. A hatékonyan kiépített üzleti környezet rendkívül vonzóvá teszi a logisztikai, az egészségügyi, az oktatási és az élvonalbeli iparági befektetéseket. Jelenleg 13 nemzetközi szervezet és több mint 75 multinacionális cég van jelen a városban.

Berlin Okos Város Hálózat

A Smart City Berlin Network egy olyan munkacsoport, amelyet a berlini Partner for Business and Technology és a TSB (Technology Foundation Berlin) kezdeményezett. Több mint 100 vállalatot, valamint berlini tudományos és kutatóintézeteket foglal magában, annak érdekében, hogy Berlin a vezető európai okos városok között szerepelhessen.

Ipari IoT

Megfelelő ipari IoT megoldások létrehozása a különböző rendszerek összekapcsolásával lehetséges. Ehhez megfelelő adatfúzió, valós idejű felügyelet, előrejelzés, optimalizálás és kontroll képességek szükségesek az ipari vállalatok számára. Az mPrest egyedülálló megoldást kínál az IoT világ számára, ami megfelelően hozzájárul a környezeti monitoring, az infrastruktúra menedzsment, a gyártási és ellátási lánc, az energiagazdálkodás, az orvosi és egészségügyi rendszerek, valamint a szállítás kezeléséhez.

ArenA Innovációs Központ

Az amszterdami ArenA Innovációs Központ (AAIC) törekvése, hogy a világ vezető okos város és okos stadion megoldások fejlesztői legyenek, hatékony megoldásokat kínálva a kutatás, fejlesztés és oktatás számára. Az Innovációs Központ támogatja a globális szereplőket, hogy újszerű fejlesztéseket hozzanak létre az okos élmények és az okosabb életkörülmények szinterén.

Amszterdam Városi Megoldások Kutatóintézet

Az AMS kutatóintézet célja tehetséges kutatókat képzése, és a mérnökökkel, tervezőkkel, természet- és társadalomtudósokkel közösen fejlesszenek és értékeljenek interdiszciplináris városi megoldásokat. A kutatásuk középpontjában az alkalmazott technológiák állnak a következő területekre fókuszálva: vízgazdálkodás, energiagazdálkodás, hulladékgazdálkodás, élelmiszeripar, adatgazdálkodás, mobilitás és ezek integrált rendszerei.

InnDEA Valencia

A Valencia InnDEA Alapítványt a Valenciai Városi Tanács támogatja azzal a céllal, hogy segítse és ösztönözze a város fejlődését az innováció különböző formáiban. Az InnDEA Valencia hat az üzleti rendszerre, amelyben támogatja az innovációt Valencia városának termelő ágazataiban; a helyi ügyintézésben támogatja a városi innovációs alkalmazásokat, hogy korszerűsítsék az önkormányzati szolgáltatásokat és gyorsabban, hatékonyabban tudjanak a lakossági kérésekre reagálni; támogatja, hogy a város lakhatóbb, fenntarthatóbb legyen, valamint nemzetközileg példaértékűvé váljon.

Future Cities Catapult

A Future Cities Catapult  egy inkubátor szervezet, ami városfejlesztési innovációs ötleteket hoz össze az egyetemi K+F szektorral és a városvezetéssel, hogy megoldásokat találjanak a települések mai és jövőbeli problémáira. Segítik a fejlesztőket működőképes prototípusok kifejlesztésében és városi környezeti tesztelésében, illetve a bizonyított ötletek nemzetközi terjesztésében.
Fő fókusztémáik az egészséges városok, a városi infrastruktúra rugalmas szemléletű átalakítása, valamint stratégiák tervezése települések számára az okos technológiák adaptálására és finanszírozására.

Koppenhága kapcsolódik

A ’Copenhagen Connecting ’ egy koncepció olyan digitális infrastruktúra kialakítására, ami lehetővé teszi smart city megoldások telepítését a városban. Ez a rendszerek kompatibilitását biztosító program egy helyen gyűjti az adatokat a város meglévő infrastruktúrájáról, utakról, fűtésről, közművekről, stb. A rendszer okos működésével éves szinten jelentős összegek takaríthatók meg a működés hatékonyságának és a folyamatos nyomon követésnek köszönhetően. A program a 2014-es Barcelonai világkiállításon ‘Smart City Award’-ot nyert.

Ljubljana Fórum

Az évente megrendezett 'Ljubljana Forum' a városfejlesztés nemzetközi szinten is jegyzett eseménye, amelyen a kulcs területek képviselői, városvezetők és a város használói mind jelen vannak.  A fórum fő célja, hogy összekösse, promótálja és elősegítse a jó gyakorlatok fejlesztését és konkrét alkalmazását. Az ötödik 'Ljubljana Forum' 2015 októberében került megrendezésre A városok jövője – Okos városok – Erős városok és városlakók (Future of Cities – Smart City – Empowering Cities and People) címmel.

Ljubljanai Technológiai Park

A Ljubljana Technológiai Park (Technology Park Ljubljana)  fejlesztése 1995-ben indult azzal a céllal, hogy támogató és stimuláló üzleti környezet jöjjön létre high-tech vállalkozások számára. Mára a park egy fizikai térrel is rendelkező ernyőszervezetként működik, több mint 260 cég részvételével. Közösségfejlesztő, inkubációs és akcelerátor tevékenységet is végeznek, amelynek eredménye számos cég nemzetközi piacra juttatása. Többek között itt jött létre a Cosylab, Vacutech, Educell, BIA Separations, Balder, Raci, Induktio, Zemanta, XLAB, Zootfly.