Kapcsolódó alrendszer

Okos kormányzás

ESPRESSO projekt - rendszerszintű szabványosítási megközelítés az okos városok és közösségek számára

A Smart City fejlesztési irányzat integrálja a fizikai, digitális és emberi rendszereket, hogy fenntartható és befogadó jövőt biztosítson a városlakók számára. Az alkalmazott innovatív megoldások közül sok kifinomult információs és kommunikációs technológiákon alapulnak. Azonban a technológiai komplexitás, valamint az okos városban részt vevő különböző ágazati szolgáltatások összetettsége a szabványosítás rendszerszintű fejlesztését igényli.

Dublin Dashboard

A Dublin Dashboard a város minden területéről valós idejű információkat, idősoros indikátorokat és interaktív térképeket jelenít meg a városlakók, a közszférában és vállalkozásokban dolgozó szakemberek részére. Ez a felület lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy részletes, naprakész információkat szerezzenek a városról, amely segíti őket a mindennapi döntéshozatalban, és elősegíti a tényeken alapuló elemzéseket is. A Dublini Dashboard összegyűjti a főbb adatforrásokból származó adatokat, hogy belőlük számos interaktív adatmegjelenítést

India okos város küldetése

Az indiai okos város misszió célja olyan indiai városok támogatása, amelyek megteremtik az alapvető infrastruktúrát, megfelelő életminőséget, tiszta és fenntartható környezetet és intelligens megoldások alkalmazását a városlakók számára. A hangsúlyt a fenntartható és inkluzív fejlődésre összpontosítják. Olyan modelleket, projekteket szeretnének létrehozni, amelyek megismételhetők, példaként és katalizátorként szolgálhatnak más települések fejlesztéséhez az ország többi területén is.

Európai Okos Városok Információs Rendszere (SCIS)

Az Okos Városok Információs Rendszere (SCIS) egy európai tudásplatform az okos város fejlesztésekhez kapcsolódó adatok és tapasztalatok cseréjéhez, valamint az okos városok létrehozásához való együttműködésekhez. A platform Európa-szerte összefogja a projektfejlesztőket, a városokat, a kutatóintézeteket, az iparágakat, a szakértőket és a polgárokat. A SCIS az emberekre és történeteikre koncentrál, az okos város projektekből származó legjobb gyakorlatokat és tanulságokat mutatja be. Jelenleg több mint 160 okos város projekt talá

Milton Keynes Data Hub

A Milton Keynes Data Hub egy díjnyertes adatplatform, amely különböző forrásokból származó, nagy mennyiségű adat gyűjtését, integrálását és felhasználását támogatja. Az adatkészletek közé tartoznak a helyi és nemzeti nyílt adatok, a kulcsfontosságú infrastrukturális hálózatok (energia, közlekedés, víz) adatai, szenzorhálózatok (pl. Időjárási és szennyezési adatok), közösségi média és a mobilalkalmazások adatai.

WindyGrid - valós idejű városi adatszolgáltatás

Chicago városában egy ember egy laptoppal és a MongoDB technológiával 4 hónap alatt elindított egy olyan nemzeti szinten is egyedülálló projektet, amely az önkormányzati adatok valós idejű elemzésére és felhasználására alkalmas. A 'WindyGrid'-nek elnevezett intelligens platform naponta 7 millió adatot gyűjt össze különböző városi szervezeti egységektől. A rendszer kreatív módon párosítja a térképes megjelenítéseket a MongoDB-alapú elemzésekkel, így betekintést nyerhetünk a város valós idejű működésébe.

Osztrák e-kártya

Az osztrák általános egészségbiztosításról szóló törvény 56. felülvizsgálata során egy egységes e-kártya létrehozásáról döntöttek, amely egy elektronikus adminisztrációs rendszer (ELSY) alapjaként működne. Eredetileg az e-kártya az egészségbiztosítási kártyákat helyettesítette volna, de a rendszer ennél sokkal többre képes. A kártya használatával csökkentették a papíralapú adminisztrációt az egészségügyi intézményekben, és adminisztratív segítséget nyújt az egészségügyi szolgáltatóknak. Az osztrák e-kártya aláírási jogosultságra is alkalmas, és személyi igazolványként is használható.

ELGA - elektronikus egészségügyi nyilvántartás Ausztriában

Az ELGA, az osztrák elektronikus egészségügyi nyilvántartási rendszer 2013-ban lépett életbe. A rendszer az egészségügyi szolgáltatók által nyújtott adatokat dolgozza fel, a betegeknek pedig telefonos szolgáltatást biztosít. Az osztrák állampolgárok egy e-egészségügyi felhasználói felületet kapnak, amely elérhetővé teszi számukra a gyógyszertárak, a magán- és közkórházak és rendelőintézetek informatikai rendszereit.

Városi adatszolgáltatás Koppenhágában

Koppenhága kitartóan halad a 2025-re tervezett okos, szén-dioxid semleges várossá válás felé. E cél elérése érdekében a város olyan okos város programokat indít, mint az intelligens világítás, az érzékelő-alapú forgalomirányítás, az okos épületfelügyelet és így tovább. Eddig az egyes okos városi kezdeményezésekből származó adatokat külön rendszerekben tárolták. A koppenhágai önkormányzat és a Hitachi közösen egyesítették a különálló rendszereket és létrehoztak egy integrált adatszolgáltatást.

SITxell

A Barcelonai Tartományi Tanács (Diputació de Barcelona) egyik fő célkitűzése a területi egyensúly és a fenntarthatóság előmozdítása. Ennek érdekében a tanács 2001-ben elindította a SITxell térinformatikai projektet, amelynek keretében támogatják az önkormányzatok területrendezési feladatait, valamint a regionális projektekben való részvételüket erősítik. A SITxell egy 1:50 000 méretarányú Arcgis szoftveren futó térképészeti és alfanumerikus adatbázis, amely segít a barcelonai tartomány területeinek tanulmányozásában.