Kapcsolódó alrendszer

Okos kormányzás

Dublin Dashboard

A Dublin Dashboard a város minden területéről valós idejű információkat, idősoros indikátorokat és interaktív térképeket jelenít meg a városlakók, a közszférában és vállalkozásokban dolgozó szakemberek részére. Ez a felület lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy részletes, naprakész információkat szerezzenek a városról, amely segíti őket a mindennapi döntéshozatalban, és elősegíti a tényeken alapuló elemzéseket is. A Dublini Dashboard összegyűjti a főbb adatforrásokból származó adatokat, hogy belőlük számos interaktív adatmegjelenítést

Európai Okos Városok Információs Rendszere (SCIS)

Az Okos Városok Információs Rendszere (SCIS) egy európai tudásplatform az okos város fejlesztésekhez kapcsolódó adatok és tapasztalatok cseréjéhez, valamint az okos városok létrehozásához való együttműködésekhez. A platform Európa-szerte összefogja a projektfejlesztőket, a városokat, a kutatóintézeteket, az iparágakat, a szakértőket és a polgárokat. A SCIS az emberekre és történeteikre koncentrál, az okos város projektekből származó legjobb gyakorlatokat és tanulságokat mutatja be. Jelenleg több mint 160 okos város projekt talá

Milton Keynes Data Hub

A Milton Keynes Data Hub egy díjnyertes adatplatform, amely különböző forrásokból származó, nagy mennyiségű adat gyűjtését, integrálását és felhasználását támogatja. Az adatkészletek közé tartoznak a helyi és nemzeti nyílt adatok, a kulcsfontosságú infrastrukturális hálózatok (energia, közlekedés, víz) adatai, szenzorhálózatok (pl. Időjárási és szennyezési adatok), közösségi média és a mobilalkalmazások adatai.

Osztrák e-kártya

Az osztrák általános egészségbiztosításról szóló törvény 56. felülvizsgálata során egy egységes e-kártya létrehozásáról döntöttek, amely egy elektronikus adminisztrációs rendszer (ELSY) alapjaként működne. Eredetileg az e-kártya az egészségbiztosítási kártyákat helyettesítette volna, de a rendszer ennél sokkal többre képes. A kártya használatával csökkentették a papíralapú adminisztrációt az egészségügyi intézményekben, és adminisztratív segítséget nyújt az egészségügyi szolgáltatóknak. Az osztrák e-kártya aláírási jogosultságra is alkalmas, és személyi igazolványként is használható.

Járókelő

A jarokelo.hu-n a köztéri problémákról szóló bejelentéseket fogadják, továbbítják őket az illetékes hivataloknak, és a kapott válaszokat közzéteszik.

Városi adatplatform

A Városi adatplatform az Európai Bizottság Közös Kutatóközpont Főigazgatóságának (DG JRC) és a Regionális és Városi Politikai Főigazgatóságának (DG REGIO) közös kezdeményezése. A platform célja, hogy hozzáférést biztosítson az európai városok és régióik helyzeteivel és tendenciáival kapcsolatos információkhoz. Olyan városok szerepelnek a platformban, amelyek megfelelnek az EU-OECD városi definíciójának. Az adatplatform tervezését és megvalósítását a LUISA (Land Use-based Integrated Sustainability Assessment) modellezési platform fejlesztette ki.

SITxell

A Barcelonai Tartományi Tanács (Diputació de Barcelona) egyik fő célkitűzése a területi egyensúly és a fenntarthatóság előmozdítása. Ennek érdekében a tanács 2001-ben elindította a SITxell térinformatikai projektet, amelynek keretében támogatják az önkormányzatok területrendezési feladatait, valamint a regionális projektekben való részvételüket erősítik. A SITxell egy 1:50 000 méretarányú Arcgis szoftveren futó térképészeti és alfanumerikus adatbázis, amely segít a barcelonai tartomány területeinek tanulmányozásában.

Környezeti paraméterek monitorizálása Santanderben

Az Okos Santander projekt keretében, amelyben számos vállalat és intézmény vesz részt, olyan környezeti tényezőket vizsgáló szenzorokat, kamerákat és kijelzőket telepítenek, amelyek által a városlakók és a városvezetők hasznos információkhoz juthatnak. Összesen 750 úgynevezett Waspmote szenzort alkalmaznak a különböző paraméterek, például a zaj, a hőmérséklet, a fényerő és a szén-monoxid mérésére. A várost 22 zónára osztották fel, és mindegyik zóna egyedi hálózati paraméterrel rendelkezik a megkülönböztethetőség érdekében. Az adatokat a kiépített hálózat segítségével gyűjtik egy felhőbe.

MODA - New York adatelemzési osztálya

A New York-i polgármesteri hivatal adatelemzési osztálya (MODA) a város által elérhető adatokat összegyűjti és elemzi a közbiztonság és az életminőség javítása érdekében. Az osztály különböző elemző módszereket használ a kockázatok rangsorolására, a szolgáltatások hatékonyabbá tételére, a jogszabályok hatékonyabb érvényesítésére és az átláthatóság növelésére. A MODA  felkészült egy esetleges katasztrófahelyzetben az erőforrások leghatékonyabb elosztására.