Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Bolgár Zöld Építészeti Tanács

A Bolgár Zöld Épület Tanács (BGBC) egy olyan nonprofit szervezet, amelynek feladata az épített környezet átalakítása az épületek és közösségek tervezésének, építésének és működtetésének megváltoztatásával. A szervezet a közszféra tudatosságának növeléséért, a szakmai képzettség gyarapításáért, a fenntartható vállalkozások kialakításáért, valamint a fenntarthatóság jogszabályi kereteinek létrehozásáért fáradozik. A BGBC központi tudásmegosztó platformként működik a bolgár építési és fejlesztési piacon.

Amazon munkahelyi esőerdő

Az Amazon cég egy esőerdő jellegű irodaházat nyitott Seattle-ben, amely reményeik szerint új ötletekhez segíti az alkalmazottakat a munkavégzés során. A cég irodaháza és minőségi éttermei a Seattle South Lake Union kerületében lévő raktárak és parkolók helyére épült. A 'Spheres' irodaház üvegkupolája alatt több mint 400 növényfaj 40 000 példányát ültették el, a kialakított irodaház emiatt inkább egy üvegházra hasonlít. A zárt konferenciatermek vagy munkaállomások helyett sétányok és különleges kialakítású tárgyalók várják a vendégeket.

Aspern bécsi városnegyed

Bécs egy új és egyben legmodernebb városnegyede, ahol a város smart stratégiájában lefektetett holisztikus célokat vették a gyakorlati tervezés alapjául. Az új infrastrukturális, energetikai, közlekedéstechnikai és IKT eszközök mind megjelennek a negyed mindennapi életében.

Energy Dash

Az Energy Dash-en keresztül a szolgáltatók nem csak az energiafogyasztásról tájékoztathatják fogyasztóikat, de az eszköz, termosztátként  funkcionálva jelzi az éppen aktuális belső hőmérsékletet, valamint összehasonlító számlázási adatokat is közöl az egyes lakások és a környék fogyasztásával kapcsolatban.

Energy Orb

Az Energy Orb egy kommunikációs eszköz, amely a valós idejű energiafogyasztás adatait közli, lehetővé téve, hogy a felhasználó változtathasson aktuális energiafogyasztásán. A kijelző színekkel kommunikálja az energiaárak és az energiaszükséglet változásait. A felhasználó így könnyebben dönthet, mikor üzemeltet több háztartási készüléket, és mikor törekszik csak a legszükségesebb gépek működtetésére.

Energy Joule

Az Energy Joule kijelzője követi és megmutatja az energiaárak változását, és különböző színű fényekkel jelzi azok mértékét. A digitális kijelző az okosmérő adatait átalakítja könnyen érthető információvá, az energiaárakkal és a háztartás energiafogyasztási trendjeivel összefüggésben. Amikor az energiával kapcsolatos információ éppen nem releváns, a várható helyi időjárásról ad információt.

Velux CarbonLight Homes (zéróemissziós házak)

A cél olyan zéró emissziós házak létrehozása volt, amelyek nemcsak energetikai szempontból hatékonyak, de kellemes bennük élni, és olcsón, könnyen kivitelezhetőek. A Velux cég épített két bemutató házat, majd beköltöztetett két családot kilenc és tizenkét hónapra. Használat közben mérték a hőmérsékletet, a relatív nedvességet, a szén-dioxid-koncentrációt és a benapozottságot. Egy épületmenedzsment-rendszer negyedóránként rögzítette az adatokat, és a lakók tapasztalatait is feljegyezték, kéthavi kérdőívek, telefonos interjú és blogbejegyzések segítségével.

Project Botticelli (aktív ház)

A megvalósult prototípus házak a korábbi energiamennyiség egytizedét veszik fel külső rendszerből. Az épületekre napelemeket szereltek áramtermelés céljából, a használati és fűtési melegvizet napkollektorokkal és geotermikus hűtő/fűtő rendszerrel állítják elő. A termelt elektromos áramot helyben tárolják, és felhasználható elektromos autó töltésére is. A házat IKT-alapú rendszer vezérli, a hőmérséklettől a vízhasználaton át az árnyékolás és világítás szabályozásáig. A kertben komposztáló rendszert építettek ki.

DESIGO (létesítménygazdálkodási rendszer)

Egy integrált létesítménygazdálkodási rendszer, amely jelen és jövőidejű folyamatokat is képes kezelni. Az épület összes működési alrendszere kezelhető a szoftverrel: fűtés, szellőztetés, légkondicionálás, világítás, árnyékolás, energiamenedzsment, tűzbiztonság, videofelügyelet és behatolásvédelem. A szolgáltatás személyre szabható, mind komplex rendszerek, mind egy-egy alrendszer üzemeltetésére is alkalmas.

E.ON ÉpületIndex

Épületek, létesítmények költséghatékony üzemeltetésének, a korszerűsítések, új beruházások tervezésének, stratégiai energiahatékonysági célok meghatározásának nélkülözhetetlen eszköze az E.ON Épületindex. Az ÉpületIndex termék csúcseleme az épületszabályzás. Az E.ON épület energiamenedzsment (BEMS) rendszere a fogyasztási adatok gyűjtésén, összegzésén kívül alkalmas lehet az épület energiafogyasztásának mérőnkénti, fogyasztónkénti (berendezések) (le)szabályozására, de a teljes épület automatizálásra is.