Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Edinburgh Garden esővízgyűjtő rendszere

Melbourne régiója minden évben komoly száraz időszakokkal küzd. A park öntözésének 60%-át gyűjtött és szűrt esővíz biztosítja. A gyűjtés és tisztítás rendszere a park tájépítészetébe integráltan jelenik meg, kiegészítve egy 200 ezer literes föld alatti tározóval és az öntözést biztosító pumparendszerrel. Az esőkert valójában a tározó esztétikus, parkbeli kivetülése, ahol az anyaghasználat és a beültetett növényzet biztosítja az esővíz fizikai és biológiai szűrését.

Qunli park esővízgyűjtő rendszere

A korábbi vizes élőhely környezete teljesen beépült, a burkolt felületek miatt a talajvízszint erősen lecsökkent. A terület éves csapadékmennyiségének jelentős része a három nyári hónap alatt esik le. A parkra kidolgozott koncepció lényege a korábbi vizes élőhely esővíz-parkká alakítása. A középső zóna vizes területeit érintetlenül hagyták, a park perifériája mentén viszont kialakítottak egy esővízgyűjtő medret, mely a környező beépített területeket tehermentesíti.

Zollhallen Plaza esővízgyűjtő rendszere

A tér kialakítása során olyan megoldásokat alkalmaztak, melyek segítségével a térre lehulló esővíz viszszaszivároghat a talajba, tehermentesítve a csatornát. A különböző növényládák adják az infiltrációs zónát, a felszín alatt kavicsos zónák szűrik meg és vezetik el a felgyülemlő esővizet. A tér bizonyos pontjain mesterséges árvízi zónákat alakítottak ki, itt a lezúduló esővíz izgalmas vizes térrészeket hoz létre.

Potsdamer Platz esővízgyűjtő rendszere

A téren zöldtetővel és burkolt tetővel kialakított épületek gyűjtik az esővizet. Ezt a vizet az épületeken belül wc-öblítésre, öntözésre és a tűzivízhálózat feltöltésére használják. A felesleges víz föld alatti tározókba, illetve a tér felszíni medencéibe és a csatornába jutnak. A környező telepített növényzet egyfajta biológiai szűrőként funkcionál.

FloodCom (árvízvédelmi szimulációs társasjáték)

A Rotterdami Főiskola fejlesztett egy társasjátékot, amely a holland árvízvédelem komplexitását és a vészhelyzetek általános észrevétlenségét hivatott modellezni és bemutatni. A játék kifejezetten vízgazdálkodási és katasztrófavédelmi szakemberek számára készült, és a Rotterdam városát fenyegető valós veszélyeken alapulnak a különböző szcenáriók. Segít a kooperációs készségek fejlesztésében vészhelyzetek menedzselése idején.

Amsterdam rainproof (városi esővízmenedzsment)

A projekt célja az esővízgyűjtés és -felhasználás okos menedzsmentje. A klímaváltozás és az egyre sűrűbben beépülő városi területek miatt a heves esőzések gyakrabban jelentkeznek és nagyobb problémákat okoznak a városlakók, a cégek és a városvezetés számára. A Waternet – a helyi vízművek –  kezdeményezte program a különböző szereplők figyelmét igyekszik felhívni erre a problémára, illetve tudatosítani próbálja a következményeket. Hangsúlyozza az esővíz szerepét mint fontos természeti erőforrást, igyekszik bemutatni, milyen módon kerülhetők el a heves esőzések okozta károk.

Koppenhága stratégiai árvízvédelmi terve

Koppenhága városát súlyosan érinti a klímaváltozás, korábban nem tapasztalt intenzitású esők miatt többször víz alá került több városrésze is, ezért egy középtávú program keretében 2025-re szeretne fenntartható, szén-dioxid-semleges várossá válni. Ennek egyik lépéseként a város megbízásából a Ramboll és Atelier Dreiseitl tervezőirodák készítettek egy tervet a felhőszakadások következtében lezúduló esővíz elvezetésére, 8 kiemelten veszélyeztetett városrészre.

Vízminőségmérő állomás

A Tisza szolnoki szakaszánál telepített, online vízminőség-monitorozó eszköz, internetes felületen a nap 24 órájában elérhetővé teszi bárki számára a folyó legfontosabb vízminőségi paramétereit. Az online vízminőségmérő állomás önálló úszó egységként alkalmas felszíni vizek legfontosabb vízkémiai paramétereinek mérésére, a mért adatok feldolgozására, és az adatok mobilhálózaton keresztül történő továbbítására bármilyen informatikai háttérrendszerbe. A rendszer különlegessége, hogy azt teljes egészében napelemek látják el energiával, míg helyzetét, esetleges mozgását GPS-jeladó mutatja.

Digitális Delta

Hollandia Big Data elemzéssel gyűjt adatokat, hogy teljesen átalakítsa az árvízvédelmet és a teljes holland vízgazdálkodási rendszert. A Digitális Delta egy olyan nyilvános fórum, ahol a vízgazdálkodás legtágabb és legáltalánosabb értelmezéséhez köthető összes információt elérhetővé teszik. A cél az, hogy a nyílt adatbázis segítségével a különböző vízgazdálkodási szakemberek hatékonyabban végezhessék munkájukat. A vízzel kapcsolatos adatokhoz egyéb szakemberek és az összes érdeklődő hozzáférhet.

Intelligens vízgazdálkodás – Bangalore

Az együttműködést megelőzően Bangalore városa komoly vízhiánnyal küzdött, mind a szűkös utánpótlási lehetőségek, mind az elavult, a területi egyenetlenségek és időszakos igények kiszolgálására képtelen elosztórendszerének köszönhetően. Az IBM Intelligens Víz megoldás – mintegy központi irányítórendszerként működve – ellenőrzi, rögzíti az adatokat, és irányítja a város vízhálózatát. A big data és prediktív elemzési technológiák segítségével a BWSSB hatékonyabban irányítja a vízhálózat elosztórendszerét.