Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Sensoneo - Intelligens hulladékgazdálkodás

A Sensoneo cég intelligens hulladékgazdálkodási megoldásokat kínál a városok és a vállalkozások számára a hulladék költséghatékony kezelésére, valamint az emberek környezetének és jólétének javítására. A megoldás magában foglalja: érzékelők, irányítási rendszer, útvonaltervezés, elemzés. A Sensoneo cég 2014-ben lett közismert; az innovatív megközelítésével és megoldásaival egyedülálló ultrahangos érzékelőket és szoftvereket fejlesztett a jelenlegi hulladékgazdálkodási szemlélet radikális megváltoztatására.

Kamikatsu zéró hulladék 2020-ra

A japán kisvárosban élő kamikatsui lakosok a szemét gyűjtéséhez 34 különböző kategóriát hoztak létre. A több mint 1700 lakosú település 2020-ra az ország első zéró-hulladék közössége szeretne lenni. Ezt a célt már majdnem el is érték, mivel a hulladék 80 százalékát már újrahasznosítják, és csak a maradék 20 százalék kerül jelenleg hulladéklerakókba. A település 2003-ban határozta meg először a zéró-hulladék fejlesztések fontosságát, mert addig az összes szemetet általában tűzben égették el, amit szennyezőnek ítéltek a környezet és a lakosság szempontjából is.

Elektromos kukásautó

A Debreceni Egyetem által kifejlesztett elektromos kukásautó sorozatgyártását tervezik Debrecenben. A járműnek nincs hagyományos belsőégésű motorja, így teljesen hangtalanul közlekedik és a környezetet sem szennyezi. Az üzemeltetése pedig a tizedébe kerül, mint a jelenlegi, dízelmotoros kukásautóknak. A jármű egyetlen feltöltéssel 150 kilométert tud megtenni, miközben 5 tonna hulladékot gyűjt össze. Az elektromos motor semmilyen káros anyagot nem bocsát ki. A teljesen elektromos meghajtású kukásautót a Debreceni Egyetemen fejlesztették ki és a maga nemében egyedülálló a világon.

Cargohopper (környezetbarát városi áruszállítás)

Egy új, környezetbarát áruszállítási módszert vezettek be Hollandia belvárosaiban. A Cargohopper egy kis méretű, gumikerekekkel ellátott elektromos járműszerelvény, amely képes a nagyobb konténerek szállítására. Amellett, hogy nem bocsát ki káros gázokat, kisebb méretű és halkabb jármű, mint a normál méretű teherautók, így több szempontból is kevésbé terheli a belvárosi környezetet. Az egyik hulladékkezelő vállalattal kötött megállapodás szerint a városban kiürített járművek a visszaúton összeszedik az üzletek csomagolási hulladékait.

CELSIUS (nemzetközi távfűtési és -hűtési platform)

A projekt a legjobb tapasztalatokat mutatja be a városnegyedek fűtését és hűtését illetően, melyek holisztikus megközelítéssel próbálnak túljutni a különböző társadalmi, politikai, technikai, adminisztratív, jogi és gazdasági akadályokon. A résztvevők között szerepelnek városvezetések, energetikai cégek, kutató-fejlesztő intézetek. Kidolgoztak egy, a sűrűbb városrészek teljes lakóépület és irodaépület állományát lefedő intelligens fűtési rendszert, valamint a kereskedelmi partnerek számára elérhető hűtési rendszert.

Ship to grid (Hajót a hálózatba – szárazföldi áramellátás)

200 áramszolgáltató egységet telepítettek a csatornák mentén, melyek megújuló áramtermelő energiaforrásokból táplálkoznak. A hajótulajdonosok így a szennyező dízelgenerátorok helyett zöld energiához jutnak. Az áramszolgáltatásra telefonon keresztül lehet előfizetni. Egy hívással és személyes kóddal aktiválható az áramforrás. Kijelentkezéskor vagy lekapcsolódáskor automatikusan megszakad a kapcsolat, és számlázásra kerül a felhasznált árammennyiség értéke. Jelentősen csökken a csatornák és a levegő szennyezettsége, stabil áramforráshoz jutnak a hajók.

Hanham Hall Hub (fenntartható okos lakónegyed)

Hanham Hall az első lakónegyedfejlesztés, amely a brit kormány Carbon Challange kezdeményezésének keretében jött létre. 185 új lakás készült el, integrálva a fenntartható lakás- és környezeti megoldásokat. A projekt része egy, a beköltözést követően elindult weboldal, amelynek segítségével közvetlen kapcsolat jöhet létre a lakók, a lakóközösség és az épületek üzemeltetője között. Ezen keresztül kommunikálhatnak egymással, lefoglalhatják a közös helyiségeket, intézhetik a lakónegyedhez kapcsolódó pénzügyeiket.