Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Elektromos kukásautó

A Debreceni Egyetem által kifejlesztett elektromos kukásautó sorozatgyártását tervezik Debrecenben. A járműnek nincs hagyományos belsőégésű motorja, így teljesen hangtalanul közlekedik és a környezetet sem szennyezi. Az üzemeltetése pedig a tizedébe kerül, mint a jelenlegi, dízelmotoros kukásautóknak. A jármű egyetlen feltöltéssel 150 kilométert tud megtenni, miközben 5 tonna hulladékot gyűjt össze. Az elektromos motor semmilyen káros anyagot nem bocsát ki. A teljesen elektromos meghajtású kukásautót a Debreceni Egyetemen fejlesztették ki és a maga nemében egyedülálló a világon.

Koppenhága Utcai Labor

A 2015-ben induló ‘Smart City Street Lab’, Koppenhága egyik living lab projektje. Ennek keretében a belváros egy kijelölt területén lehetőség lesz különböző szolgáltatások és alkalmazások tesztelésére, mint például az okos parkolás, okos hulladékgazdálkodás, levegőminőség és zajszennyezettség mérés vagy a közlekedési monitoring rendszerek.

Párizsi zöldterület fejlesztés

Párizs város önkormányzata a 2014-2020 időszakra célként határozta meg  a város zöldterületeinek növelését és fejlesztését. Számokban kifejezve ez  további 30 hektár kert kialakítását jelenti a nyilvánosság számára, 20.000 új fa ültetését, 200 új növénytelepítési projekt elindítását a"Zöld az otthonom közelében" program keretében. További célja az oktatási gazdaságok fejlesztése, a gyümölcsösök és a zöldséges kertek számának növelése az iskolákban, 100 hektár növényzet kialakítása házfalakon és háztetőkön, továbbá a városi mezőgazdaság fellendítése.

E-taxi program Bécsben

A 'Wiener Stadtwerke' projekt keretében 2016 márciusától E-taxikat telepítettek a bécsi utakra. A projekt egy minisztériumi pályázatot is nyert, és a világ egyik legnagyobb E-taxi projektjévé vált. Az elmúlt két évben összesen 250 eTaxit telepítettek. Ez majdnem kétszerese a regisztrált bécsi elektromos gépkocsiknak és 5%-a az összes bécsi taxinak. A bécsi taxis társaságok számos ösztönzőt kapnak arra, hogy a flottáik minél nagyobb aránya elektromos jármű legyen. Az osztrák minisztérium járművenként 8 000 eurós összeggel járul hozzá az elektromos autók vásárlásához.

PiMi - beltéri levegőminőség mérés

A PiMi egy beltéri levegőminőséget mérő, adat-megosztó projekt, ami 2014 januárjában indult. Több száz PiMi készüléket osztottak szét önkéntesek között Kínában. A felhasználók tartózkodási helyük levegőminőségi adatait okostelefonjaikon keresztül feltölthetik a PiMi-felhőbe további elemzés céljára. Miután nagy mennyiségű beltéri levegőminőségre vonatkozó adatokat gyűjtenek így össze a projekt segítségével, statisztikai módszerekkel modellezhetik a beltéri és a kültéri levegőminőségek kapcsolatát, valamint feltérképezhetik az összefüggéseket.

Haarlem Energiamenedzsment (tesztüzem)

A program segítségével a városrész 250 lakója tesztelhetett négy hónapig ingyenesen egy energiamenedzsment-rendszert. A szolgáltatás segítségével a felhasználók bepillantást nyerhettek a speciálisan felszerelt konnektorokba dugott készülékeik energiafelhasználásába. A rendszerhez tartozó szoftver segítségével nem csak az aktuális fogyasztást láthatták online, de irányítható volt a készülékek ki- és bekapcsolása is. A rendszer segítségével a lakók hatékonyabban menedzselhették elektromos berendezéseiket, és ezzel jelentős energiamegtakarításokat értek el.

Netatmo Weather Station (közösségi levegőminőség-mérés)

Az eszköz egy kültéri és egy beltéri egységből áll, valamint kiegészíthető egy csapadékmennyiség-mérővel és egy, a szél irányát és erejét mérő egységgel. Az eredményeket, előrejelzéseket okostelefonján tekintheti meg a felhasználó. A kültéri egység hőmérsékletet, légnyomást, relatív páratartalmat mér, az időjárásról és a levegő minőségéről informál. A beltéri egység méri a hőmérsékletet, a páratartalmat, a zajszintet és a szén-dioxid szintjét, ez utóbbi alapján figyelmeztető üzenetet küld, ha szellőztetni kell a helyiségben.

AirCasting (közösségi levegőminőségmérés)

Az AirCasting egy nyílt forráskódú rendszer, melyen keresztül a felhasználók mérhetik és megoszthatják egészségügyi és környezeti állapotukat okostelefon segítségével. A rendszer egyrészt hordható mérőeszközökből áll, melyek érzékelik a környezetben vagy a felhasználó szervezetében végbemenő változásokat. Egy applikáción keresztül megoszthatók és nyomon követhetők az adatok a felhasználók számára, a weboldalon pedig bárki elérheti a mérési adatok térképes feldolgozását.

Air Quality Egg (közösségi levegőminőségmérés)

Az Air Quality Egg egy nyílt forráskódú kezdeményezés, amely keretében a városlakók méréseket végezhetnek saját környezetükben. A rendszer része egy kültéri mérőegység és egy tojás alakú állomás, amely a drót nélkül beérkező mérési adatokat fogadja és megjeleníti. Egy online adatbázis folyamatosan gyűjti az összes állomás mérési eredményeit, és figyelmeztetéseket, térképeket készít ezek alapján.

Digitális Útfelügyelet – Amsterdam Food Center (árurakodás-irányítás)

Az amszterdami nagybani élelmiszerpiac kirakodóállomásán felállítottak egy informatikai rendszert, amely a beszállítók parkolását és kipakolását segíti. Mielőtt elindulnának az állomásra, a sofőrök szabad kirakodási helyet igényelhetnek maguknak egy weboldalon vagy okostelefonon keresztül. A Digitális Útfelügyelet biztosít számukra egy adott helyet és egy adott időkeretet a kirakodásra, megadja a várható érkezési időt valós idejű útinformációkra alapozva.