Kapcsolódó alrendszer

Okos környezet

Washington D.C. Zöld Bank

A Zöld Bank (Green Bank), amelyet a Washington D.C. Tanács 2018. júliusában hozott létre, közpénzeket nyújt kölcsönök, lízingek és egyéb kifizetések formájában olyan zöld projektek finanszírozásához, amelyek megújuló energiaforrást használnak, csökkentik az energiaköltségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását, és zöld munkahelyeket teremtenek. A Zöld Bank öt éven át évente 7 millió dollárral támogatja a benyújtott pályázatokat.

CAPE - Energiaügyi közösségi cselekvési platform

A CAPE energiaügyi közösségi cselekvési platform célja a Milton Keynes-ben élő egyének, vállalkozások és közösségek energiafelhasználás hatékonyságának növelése. Az interaktív honlap információkat nyújt és adatokat szolgáltat a felhasználók számára.  A weboldal ingyenes a lakosok, a közösségi csoportok, a bérlők és a helyi vállalkozások számára. A projekt hatékony eszközt ad a már meglévő és energiatakarékos projektekhez, valamint hozzáférést biztosít az energiahatékony és meg

STORM - Innovatív távfűtés és hűtés hálózati vezérlő fejlesztése

A STORM projekt egy kerületi szinten történő innovatív távfűtés és hűtés (DHC - District Heating & Cooling) hálózati vezérlő fejlesztése. Célja az energiahatékonyság, a hulladékhő és a megújuló energiaforrások használatának növelése. A kifejlesztett vezérlő lehetővé teszi a hulladékhő és a megújuló energiaforrások DHC-hálózatokban történő maximalizálását.

Bee Path - Ljubljanai városi méhészet

Ljubljana önkormányzata fontosnak tartja a méhek jelenlétét a város hosszú távú fenntarthatósága szempontjából, ezért 2015-ben elindították a 'Bee Path' projektet, amely áltla minden korosztály megértheti a méhek jelentőségét, felfedezhetik a mézben rejlő lehetőségeket a mindennapi táplálkozásban, és többet megtudhatnak a városi méhészet kultúrájáról.

Eigg sziget elektromos rendszere

Az Eigg skót sziget nem része a 16 km-re lévő szárazföldi villamosenergia-elosztó hálózatnak. A hozzávetőleg 100 lakosú sziget 2008 óta működteti a saját, önálló rendszerét. Egy dízellel működő rendszert alakítottak át úgy, hogy mára gyakorlatilag 100% -osan megújuló energiaforrást használnak. A hibrid működésű hálózat napenergiát, szélenergiát, vízenergiát hasznosító egységekből és akkumulátorokból áll. Ha az energiatermelés nem elegendő, kettő dízelgenerátort használnak biztonsági ellátásra.

Salzburgi Smart Grid Modell

Salzburg városának vezető szerepe van Európán belül az okos energiahálózatok fejlesztésében. Ezért választotta az osztrák Klíma és Energia Alap, hogy Salzburgban épüljön az első okos elektromos hálózat. A 'Smart Grids Model Region Salzburg' projektet egy interdiszciplináris csapat támogatja: energiaszektor (Salzburg AG, Salzburg Netz GmbH), ingatlanfejlesztő (Salzburg Wohnbau), technológiaszállító (Siemens), tanácsadó (Fichtner) és kutatóintézetek (Osztrák Technológiai Intézet, Bécsi Műszaki Egyetem, CURE).

Intelligens városi logisztika Ausztriában

Az intelligens városi logisztika kezdeményezés célja egy olyan osztrák platform létrehozása, amely támogatja és fellendíti az intelligens megoldások terjedését a városi logisztika területén. A platform további szándék az, hogy az érdekelt felek alaposabban megismerjék a témát, elfogadtassák az innovatív technológiákat, együttműködési folyamatokat indítsanak, és ösztönözzék a pilot projektek létrejöttét. Körülbelül 57 000 projektre 600 millió eurót különítettek el 2013-tól az éghajlatvédelem és a fenntartható energia támogatására.

Napenergiát hasznosító fűtési és hűtési program

A napenergián alapuló fűtési és hűtési programot a Nemzetközi Energia Ügynökség egyik első programjaként hozták létre 1977-ben. A program egyedülálló abban a tekintetben, hogy a tagországok szakértői és szponzorai, és az Európai Unió szakértői együttműködése által valósul meg. Ennek a megközelítésnek az az előnye, hogy felgyorsítja a technológiai fejlődés ütemét, elősegíti a szabványosítási folyamatokat, gyarapítja a nemzeti K + F programokat, lehetővé teszi a nemzeti szakosodást, és időt és pénzt takarít meg.

Osztrák technológiai program a fenntartható fejlődésért

Az Osztrák Regionális Technológiai Fejlesztési Programot az Osztrák Szövetségi Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztérium (BMVIT) dolgozta ki. Ez a program a kutatás-fejlesztés projekteket és a kísérleti projektek megvalósítását támogatja. A program célkitűzései: új lehetőségek megteremtése a gazdaság számára, a természeti erőforrások gazdaságos használata, Ausztria pozíciójának megszilárdítása a technológiai fejlettségében, pozitív hatás gyakorlása a gazdaságra és a foglalkoztatásra. A fejlesztési programhoz 5 alprogram kapcsolódik.