Kapcsolódó alrendszer

Okos közlekedés

Ha:mo Ride

A Toyota Ha:mo (Harmonikus Mobilitás) nevű projektje 2014-ben indult és egy új generációs közösségi hálózat fejlesztésével foglalkozik. Olyan helyi közlekedéssel kapcsolatos megoldásokat támogat, amelyekkel az egyéni és tömegközlekedés közti váltás zökkenőmentesebbé válhat. Cél alacsonyabb CO2 kibocsátású, energiahatékonyabb és helytakarékosabb közlekedés megvalósítása. A projekt keretében a francia Grenoble-ban egy elektromos autómegosztó hálózatot is tesztelnek.

Lyft (közösségi autómegosztás)

A közösségi telekocsi alkalmazás a hagyományos fuvarmegosztás mellett két társalkalmazás segítségével további differenciált szolgáltatást tesz lehetővé. A Lyft Plus segítségével egyszerre hat utast is szállítani képes autók közül választhatnak a felhasználók. A Lyft Line segítségével pedig az azonos útvonalon közlekedő felhasználók oszthatják meg fuvarköltségeiket, közösen igénybe véve a szolgáltatást. Legújabb szolgáltatásuk pedig a munkáltatókat célozza, munkavállalóik rendszeres szállítása szervezhető segítségükkel.

Uber (közösségi autómegosztás)

Alkalmazásaik segítségével zökkenőmentesen kötik össze az utasokat a sofőrökkel, hogy egyszerűbbé váljon a közlekedés a városokban, és az utasoknak több lehetősége, a sofőröknek pedig több fuvarja legyen. Az Uber a 2009-es megalakulása óta már több száz városban elérhetővé vált, és folyamatosan növeli globális jelenlétét, közelebb hozva egymáshoz az embereket és városaikat.

Getaround (közösségi autókölcsönzés)

Peer-to-peer autókölcsönző szolgáltatás. Az alkalmazás segítségével a felhasználók egymás kihasználatlan autóit tudják kikölcsönözni. A bérbeadók meghatározzák az elérhető időszakokat, illetve hogy kinek adják kölcsön a gépkocsijukat. Akár egy órára is lehet autót bérelni. A kétoldalú visszajelzések segítségével kiszűrhetők a nem megbízható felhasználók. A rendszer 24/7 asszisztenciával és biztosítással támogatja szolgáltatást igénybe vevőket.

Turo (közösségi autókölcsönzés)

Közösségi autókölcsönző szolgáltatás. Az alkalmazás segít összekötni a kihasználatlan autóval rendelkező tulajdonosokat az autó nélküliekkel. Az autóbérlés időtartama jellemzően egy nap vagy akár hosszabb időintervallum. A bérbeadók meghatározzák, mikor, mennyi időre és hol elérhető az adott gépkocsi, a bérlő az oldalon keresztül lefoglalja és előre befizeti a használat díját. A bérbeadó a kocsi átvételekor jut az összeghez a rendszeren keresztül. A kétoldalú visszajelzések segítik a szolgáltatás színvonalának fenntartását.

MOL Limo autókölcsönző

A MOL Limo egy olyan autókölcsönző szolgáltatás, melyet online regisztrációt követően egy okostelefon applikáció segítségével lehet igénybe venni a nap 24 órájában. Budapest belső kerületeiben, az úgynevezett Limo-zónán belül érhető el a szolgáltatás. A Limo a megfelelő lefedettség biztosítása érdekében 300 autóval indította el a szolgáltatást. Jelenleg 100 elektromos Volkswagen eUp! és 200 benzines Volkswagen Up! autó érhető el. Bárki, aki elmúlt 18 éves, legalább egy éve rendelkezik érvényes B kategóriás jogosítvánnyal, és regisztrálja magát, az igénybe veheti a szolgáltatást.