Kapcsolódó alrendszer

Okos közlekedés

Intelligens városi logisztika Ausztriában

Az intelligens városi logisztika kezdeményezés célja egy olyan osztrák platform létrehozása, amely támogatja és fellendíti az intelligens megoldások terjedését a városi logisztika területén. A platform további szándék az, hogy az érdekelt felek alaposabban megismerjék a témát, elfogadtassák az innovatív technológiákat, együttműködési folyamatokat indítsanak, és ösztönözzék a pilot projektek létrejöttét. Körülbelül 57 000 projektre 600 millió eurót különítettek el 2013-tól az éghajlatvédelem és a fenntartható energia támogatására.

Osztrák elertomos mobilitási platform

Az osztrák 'Mobile Power' platformot 2009-ben alapították az elektromos mobilitás előmozdítására. A különböző ipari ágazatok szakértői hozzájárulnak a járműipar, az infrastruktúra és az energetikai fejlesztésekhez. Céljuk, hogy összekapcsolják a politikai és üzleti élet releváns szereplőit, és közösen gondolkozzanak az elektromos mobilitás lehetőségeiről Ausztriában.

Lilium Jet - repülő taxi

A Lilium egy fejlesztés alatt álló repülő taxi szolgáltatás, amely ötször gyorsabb közlekedést fog nyújtani a hagyományos taxikkal szemben. A repülő taxi elektromos meghajtású, és függőleges le- és felszállásra is képes, amely elősegíti a városközpontok elérését repülve is. A kis és olcsó leszállópályák létrehozása és a kiépített városi hálózat lehetővé teszi majd, hogy bármikor bárki elrepülhessen egy repülő taxival. A taxi összesen 5 főt tud szállítani egyszerre, és a hívása egy okostelefon applikáció segítségével történik.

Tel-O-Fun

A Tel-O-Fun egy kerékpármegosztó szolgáltatás Tel Avivban. A 2000 kerékpárral, 200 kerékpárállomással és 130 km-es kerékpárúttal a Tel-O-Fun a helyiek és a turisták számára fontos választássá vált a közlekedési lehetőségek között, ami a nap 24 órájában rendelkezésre áll. A projekt célja a levegőszennyezés csökkentése, barátságos légkör kialakítása a városban, valamint testmozgásra való ösztönzés.

CITYLAB

A városi térségekben az árukkal, a hulladékkak és a szolgáltatásokkal kapcsolatos szállítás megterhelő forgalmat és negatív környezeti hatásokat eredményez, emiatt költséghatékony és fenntartható megoldásokra van szükség a közlekedésben. A CITYLAB projekt feladata olyan ismeretek és megoldások kidolgozása, amelyek a károsanyag-kibocsátás mentes városi logisztika stratégiák, intézkedések és eszközök korszerűsítésére és bevezetésre fókuszál.

SMART-MR

A közlekedés, különösen a nagyvárosokban dugókat és nagy mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátást eredményez. Emiatt óriási kihívásokat jelent a hatóságok számára, hogy biztosítsák az egészséges életkörülményeket a lakosság számára és megfelelő környezetet teremtsenek a vállalkozásoknak. A SMART-MR projekt célja, hogy támogassa a helyi és regionális hatóságokat a közlekedéspolitikák fejlesztésében és fenntartható intézkedések által biztosítsák az alacsony szén-dioxid kibocsátású szállítási és közlekedési folyamatokat a nagyvárosi régiókban.

ZeEUS

A ZeEUS egy zászlóshajó EU-projekt, amelynek célja az elektromos megoldások kiterjesztése a városi autóbusz-hálózatra. Az UITP európai buszrendszer projektjeinek ajánlásait követi, hogy az elektromos megoldásokat a városi buszrendszerekre alkalmazzák.

CH4LLENGE

A CH4LLENGE projekt a közlekedési szakembereket támogatja a helyi közlekedési tervezési folyamatok és a Fenntartható Városi Közlekedési Tervek minőségi fejlesztésében. A fenntartható városi közlekedés tervezésének legfontosabb kihívásaival foglalkoznak: részvétel, együttműködés, mérési módszerek, valamint a monitoring és az értékelés. A CH4LLENGE keretén belül innovatív SUMP kísérleti projekteket valósítanak meg, átfogó képzési programokat kínálnak a közlekedési szakemberek számára, és számos új SUMP tudásbázist hoznak létre.

STARS

A STARS európai projekt összesen kilenc kivitelezési partnert gyűjtött össze egy közös cél érdekében, hogy növeljék az iskolába kerékpározó diákok számát azok között, akiket korábban autóval vittek. Hogyan lehet a tanulókat az autók helyett a kerékpáros közlekedsére bíztatni?