Kapcsolódó alrendszer

Okos közlekedés

Waymo

A Waymo projekt célja, hogy egy biztonságos és egy teljesen önvezető technológiára épített új közlekedési módot hozzanak létre. Az önvezető járművek ígéretes lehetőségek a közúti közlekedés biztonságosabbá tételéhez, és több millió ember számára kínálhatnak új mobilitási lehetőségeket. A technológiát a világ leghosszabb és legnehezebb vezetési pályáin tesztelték, több mint 16 millió kilométeren tesztelték közúton és több mint 11 milliárd kilométeren különböző szimulációkban. Ez több száz é

Közösségileg összekapcsolt és automatizált parkolás Németországban

Különösen a nagyvárosokban a mai napig probléma a szabad parkolóhelyek keresése. A jövőbeni parkolókeresések időtartamának lerövidítése érdekében a Bosch olyan megoldásokat fejlesztett ki, amelyek hasznos információkkal szolgálnak a járművezetőknek az elérhető parkolóhelyekről. Az innovatív parkolási lehetőség segít a parkolóhelyek gyors felkutatásában. A szenzorok és a kihelyezett hardverek segítségével a járművek azonosítják a szabad parkolóhelyeket, amint elhaladnak mellette. A parkolást keresõ vezetõk a közössé

VOR AnachB - osztrák közlekedési applikáció

A VOR AnachB egy osztrák, okostelefonon elérhető közlekedési és intermodális útvonaltervező. A rendszerben, hogy eljussunk A-ból B-be, össze lehet kötni Ausztrián belül a közösségi közlekedést, az autós, kerékpáros és a gyalogos közlekedéseket. Egy közös adatbázisból dolgozva, a forgalmi helyzetet és a parkolóhely keresési idejét is beleszámítva, valós utazási idő számítást és összehasonlítást tud megadni a rendszer az összes közlekedési lehetőségre vonatkozóan.

Citymapper

A Citymapper közlekedési applikáció a világ több mint 100 városában nyújt segítséget A-ból B-be eljutni a megfelelő közlekedési mód kiválasztásával. A rendszer nyílt közlekedési adatok felhasználásával működik. Az applikáció megfelel az ingázók napi igényeinek a valós idejű adatok kezelésével és multimodális lehetőségek kiválasztásával.

Lilium Jet - repülő taxi

A Lilium egy fejlesztés alatt álló repülő taxi szolgáltatás, amely ötször gyorsabb közlekedést fog nyújtani a hagyományos taxikkal szemben. A repülő taxi elektromos meghajtású, és függőleges le- és felszállásra is képes, amely elősegíti a városközpontok elérését repülve is. A kis és olcsó leszállópályák létrehozása és a kiépített városi hálózat lehetővé teszi majd, hogy bármikor bárki elrepülhessen egy repülő taxival. A taxi összesen 5 főt tud szállítani egyszerre, és a hívása egy okostelefon applikáció segítségével történik.

GrowSmarter

A gyorsuló városodási folyamatok miatt egyre fontosabb feladat a környezeti lábnyom csökkentésével párhuzamosan az állampolgárok igényeinek kielégítése okosabb módon. A 'GrowSmarter' projektben a városok és az ipari szereplők olyan okos város megoldásokat fejlesztenek az energia, az infrastruktúra és a közlekedés területein, amelyek más városok számára is adaptálhatóak lesznek. Jelenleg 12 okos város megoldást dolgoztak ki, melyeket 3 mintavárosban tesztelnek.

Sant Cugat Okos Utca

Az önkormányzat kijelölt egy területet a városban, ahol demonstráció céljából egy sor innovatív okos megoldást telepítettek. Többek között emberi jelenlétre reagáló közvilágítás, irányított parkolórendszer, a levegő nedvességtartalma függvényében működő öntözőrendszer, világító szenzorokkal ellátott gyalogátkelő kapott itt helyet. Egy év próbaidőt követően, a világítási rendszert a város teljes területén kiépítették, összesen 30%-kal csökkentve a városi közvilágítás költségeit.

Aurora - intelligens tesztút Finnországban

Aurora is a public test ecosystem created to ensure intelligent and automated transport as well as solutions for road maintenance and asset management to meet the requirements of all conditions. The public test area is open for all organisations interested. It allows gathering first-hand information on how to develop both the physical and digital infrastructure to serve the needs of high-performance future transportation.

Okosabb városi közlekedés Írországban

Az IBM írországi 'Smarter Urban Dynamics' (SUD) csapata olyan elemzési eszközök és módszerek kifejlesztésén dolgozik, amelyek a városi közlekedés jobb megértéséhez és optimalizálásához segítik a szakembereket. A csapat három területen végez kutatást:
• Mobil eszközök által generált adatok felhasználása, hogy betekintést nyerjenek a "miért, hogyan és mikor utazunk?" kérdésekre. A kinyert információk felhasználásával előre jelezhetőek a közlekedési igények, és a közlekedési erőforrás kapacitása ennek megfelelően szabályozható.

Huawei - Okos közlekedés

A Huawei Okos Közlekedés teljes mértékben kihasználja a "gyors, hatékony, biztonságos és kényelmes" autópályákat az IKT-alapú digitális autópálya-platformon, amely adat-, hang- és videószolgáltatásokat tartalmaz, és biztosítja az utak ellenőrzését a biztonságos, megbízható és hatékony autópálya-rendszer üzemeltetéséhez.